Långpass 20,5 km på halkbana

Jag hade vila igår men idag var det dags för ett långpass, precis som de flesta andra lördagar. Jag hade väckning halv 7, men det var förtvivlat svårt att ta sig upp idag. Jag vet inte varför det är så tungt att vakna i skälig tid på veckosluten då jag alla vardagar är uppe redan kl. 5. Eller kanske det är just därför, jag är helt enkelt så trött efter en veckas jobb att jag behöver extravilan.

Idag var det inplanerat ett långpass på 25 km, varav 16 km skulle gå i 4:50-tempo. Förutsättningarna var inte de bästa. När jag var ut och gick  med Toffe innan långpasset var underlaget visserligen helt hyfsat då snön erbjöd rätt bra friktion under dojorna. Men eftersom det rätt snabbt blev varmare smälte snön och det blev till is istället. Jag fick därför spendera största delen av passet med att se efter så att jag inte halkade istället för att kolla vilken fart jag höll.

Under slutet av långpasset hittade jag några partier där snön smält och kunde då dra på i rätt bra fart. Då var jag nere i farter på ca. 4:10 min./km, vilket naturligtvis är på tok för hårt för att vara ett långpass. Det var i ren frustration kan tänkas. Frustrationen gjorde också att jag inte sprang längre än 20,5 km idag. Det kändes inte som att det var riktigt värt att utsätta benen för mer antal kilometer idag då jag började få lite känningar i baklåren av allt halkande. Jag får fokusera på mitt tröskelpass imorgon istället. Ett pass som jag kommer att köra inomhus på löpband.

Idag liksom i torsdags hade jag pulsband på under mitt löppass. Det känns som att jag borde göra något åt mina inställningar gällande pulszonerna. Om jag minns rätt gör man detta manuellt och det gjorde jag säkert enligt formeln 220 minus ålder genast efter att jag köpt klockan. Det skulle alltså betyda att jag enligt detta har en maxpuls på 184. I verkligheten misstänker jag att maxpulsen lägger betydligt närmare 200 än så.

Något som tyder på att så är fallet är att jag kom relativt högt upp i % av maxpulsen trots mitt “lunkartempo”. Ok, min form är inte den bästa och det här med pulsvärden är högst individuellt. Det känns ändå som att jag behöver göra vissa justeringar på min klocka. Det lär visa sig bättre när jag kommer att dra på ordentligt under morgondagens tröskelpass. Då är det nämligen meningen att jag skall köra 8 km i 4:00 min./km, vilket borde göra att jag med dagens form kommer upp till en bit över 90 % av maxpulsen.

resultat långpass 23.11.2013
Dagens långpass som tyvärr inte blev så långt som planerat och heller inte så hårt som planerat. Förhoppningvis lyckas det bättre nästa veckoslut. Då måste det bli minst 25 kilometer eftersom själva idén med långpassen är en successiv ökning nu under uppbyggnadsperioden.

pulszoner
Pulszonerna. Jag ställer mig ytterst tveksam till att dagens träningspass skall höra till kategorin “tempopass”. Troligen beror det på att jag ställt in min maxpuls för lågt.

PicsArt_1385205974719
Jag började veckoslutet igår med att testa några vinteröl. Jag var inte speciellt imponerad av dessa två, även om Samuel Adams “vanliga” öl är en av mina favoriter.

PicsArt_1385205573903
Jag började morgonen med ett härligt fräscht Aroma-bröd och det nyaste numret av Runner’s World.

PicsArt_1385206081860
Återhämtningsmålet genast efter långpasset. Rökigt värre.

PicsArt_1385205430345
Idag kl. 14.45 är det en av höjdpunkterna i denna omgång av Premier League, med matchen Everton-Liverpool.

Laget Fantasy PL gameweek 12
Mitt lag i denna omgång av Fantasy Premier League.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *