Kvalitetspass i botniahallen

Idag var det igen dags för ett intervallpass i botniahallen. Planen var att dra en av mina favoriter som jag brukar genomföra som sista förberedelse ca. 2 veckor innan ett maratonlopp, nämligen “Musses stege” i form av 2×3000-2000-1000 m. 

Först genomförde jag en uppvärmning på 3 km i rätt mysigt 4:45-tempo. Sedan var det dags för den första 3000 meters intervallen. Planen var att börja rätt lugnt och sedan stegra ifall det kändes bra. På basen av uppvärmningen kände jag att det kunde finnas vissa problem att få ut allt ur kroppen idag eftersom jag hade mycket trötta och sjuka ben efter veckoslutets tunga träningsprogram. Inte sjuka på det sättet att jag är orolig över att det skall övergå i en skada utan mer som en ömhet som man brukar kunna ha efter att just påbörjat träningen efter ett längre uppehåll.

Jag kan konstatera att det gick ovanligt fort fram även om jag försökte hålla tillbaka under de första 3 kilometrarna. Första kilometern på det första 3-kilometersdraget gick på 3:33, vilket är riktigt bra även om det endast skulle ha gällt en 1000 meters intervall. Hela 3000 meters loppet gick på 11:07, vilket betyder att jag tog det betydligt lugnare i resten av kilometrarna men en bra början trots det.

Följande intervallerna drog jag enligt följande: 2km 7:30- 1 km 3:31- 3 km 11:20- 1km 3:40. Jag drog alltså inte riktigt i enlighet med mina planer. En 2 kilometers intervall lämnade bort ur programmet då jag började känna av en viss trötthet i ryggen som påverkade min löpteknik rätt ordentligt. Eftersom jag inte vill plåga ryggen alltför mycket ännu i detta skede av säsongen nöjde jag mig med 10 km intervaller denna gång. Ett riktigt fint saldo även om jag inte riktigt löpte enligt målsättningen.

Allt som allt blev det 16,2 km löpning idag, vilket betyder att jag redan ligger på över 30 km denna vecka.

Vid en närmare analys kan konstateras att jag ännu lider lite av samma problem som jag vanligtvis brukar ha då det gäller intervaller, nämligen att jag går ut för hårt i början. Det leder sedan till att resten av intervallerna får lida. Hellre skulle jag få genomföra passen så att det sker en ökning av farten under de sista intervallerna. Jag lägger en del av skulden för detta på ivrigheten att äntligen vara igång igen.

Nu börjar det vara dags att sammanfatta dagen. Tröttheten sitter i ännu trots att det är flera dagar sedan flytten. Jag brukar för det mesta läsa något innan jag går och lägger mig. Idag tror jag att det blir Talouselämät Yritysraportti 2012, som är en av de bästa ekonomiböckerna som finns på marknaden för de som är intresserade av framförallt aktier. Det är svårt att hitta mer uttömmande och tillförlitliga analyser av finländska publika aktiebolag än vad som skrivs i denna bok.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *