Kroppen mår bra av värmen

träning maraton

Jag har i rätt ofta nämnt hur pigg och energisk jag blir av solen och värmen här. Det är klart att man också blir på bra humör att av se så mycket människor i rörelse överallt, på terrasser och promenadstråk.

En annan positiv effekt som jag också nämnt flera gånger tidigare är hur bra det gör för kroppen rent fysiskt. Jag känner mig mycket mjukare i lederna och det är enkelt att komma igång med träningen genast från horisontalt läge på morgonen.

Ofta är detta endast en känsla som man har och således kan det också vara svårt att lägga fram något mätbart som bevisar för en själv att så faktiskt är fallet. I löpning finns ändå möjligheten att mäta sin framsteg i tider och hastigheter. Där har jag också sett flera framsteg under den senaste tiden trots att jag nu ligger på en mängd som ligger långt under vad jag tränade medan jag bodde i Finland. Jag har helt enkelt inte tid för så överdrivet mycket träning just nu.

löpträning

I löpning är det viktigt med en mjuk och flexibel kropp med tanke på löpsteget. Speciellt när man börjar bli lite äldre som löpare. Det som jag till min förvåning märkt den senaste tiden är hur mycket snabbare jag blivit den senaste tiden. Jag får ut steget på ett helt annat sätt än tidigare och det gör löpningen till en mycket trevligare upplevelse än på länge.

marathonträning
Jag går alltid ut på balkongen och testar temperaturen innan långpassen. Igår var det dock lite lömskt väder, med lite kylig vind i skuggan och mycket varmt i solen. Dessa dagar är det lite knepigt att veta hur man skall klä sig på löpturerna.

Ett exempel på detta var när jag körde ett långpass på 40 km igår. Jag hittade äntligen en rutt där jag ostört kan springa längs en cykelbana utefter havet från Pembroke till St. Paul’s Bay i norra delarna av Malta. I tror att man i princip kan springa runt hela Malta längs dessa vägar om man har lust med det, men man bör inte springa så mycket längre än 40 km några veckor innan ett marathon.

Det var en helt fantastisk löparupplevelse i solskenet och steget kändes lätt och ledigt. Ett bevis för att hur bra värmen verkar göra för min kropp är att jag heller inte denna söndagsmorgon känner mig speciellt seg eller öm i kroppen. Skulle detta ha varit i Finland denna tid på året skulle jag sannolikt varit otroligt seg denna söndagsmorgon.

Också på detta område verkar jag med andra ord att ha fått mer livskvalitet sedan jag flyttade hit till Malta.

Jag har nu också anmält mig till Malta Marathon om några veckor. Eftersom jag har många löparentusiaster som följer mig både på bloggen och sociala medier får jag såklart en del frågor om mina målsättningar i detta lopp. Denna gång måste jag dock säga att jag inte har några andra målsättningar än att njuta av omgivningen precis som på gårdagens långpass.

malta marathon
Anmälning gjord till Malta Marathon 1.3.

Med andra ord siktar jag på att ta det lugnt och springa i en fart på runt 4:30 min./km. Det är klart att man kan frestas att börja testa sina gränser när farten ändå verkar finnas i kroppen. Men jag vill köra på säkerhet denna gång och bara se till att komma i mål med en bra känsla, så att det inte sliter på kroppen alltför mycket. Det finns nämligen mycket snabbare lopp att sikta på om man vill springa riktigt snabbt i ett marathon.

Dessutom har jag knappt alls kört några längre nyckelpass i förberedelseskedet inför detta maraton. I vanliga fall kör jag varje vecka ett längre tröskelpass på 12-16 km i förberedelsefasen. Nu har jag endast fått ihop till två stycken 10 km i tröskelfart och det gör ju att jag inte riktigt litar på min kapacitet att hålla farten så länge som det behövs i ett maraton.

Jag vill ju inte köra i 3:50-fart första delen för att sedan helt gå i väggen vid 20 eller 30 km. Då är det bättre att ta det lugnare för att i lugn och ro bygga upp fartkapaciteten över längre tid. Vi har en lång sommar emot oss här och nu när jag bor på Malta har jag en kort resväg till alla maratonlopp i Italien, Spanien och Portugal.

Men det känns bra just nu och jag njuter av att träna på ett helt annat sätt här. Tänk att jag äntligen får bo i ett varmt land alla årets dar, utan att behöva tänka på att snart behöva resa hem igen.

gym på malta
Denna vecka förlängde jag också mitt gymkort ett år framåt. Jag trivs bra här i Sliema och då är detta gym på ett bra ställe.

Förra veckan pratade vi om detta på vår Teambuilding i Valletta. Att bo i de nordiska länderna är som att vänta på något som aldrig kommer. Man väntar på en sommar som aldrig kommer och när den väl är där blir man så stressad att man känner att man borde utnyttja varenda eviga stund för att vara ute. Här kan man ta det lugnt eftersom man vet att både sol och värme kommer att finnas så det räcker och blir över. Det gör att man får en ro i kroppen då man vet att det finns tillfällen varje vecka under hela året att njuta av värmen.

Både för kroppen och knoppen har det alltså varit ett enormt lyft i livskvalitet att flytta hit.

valletta food market
På torsdagen blev det Teambuilding i Valletta, med mat, frågesport och drinkar.
valletta malta
Valletta är definitivt en av mina favoritplatser, förutom min boendeplats Sliema. Men som jag kunde se igår finns även mycket annat att upptäcka på Malta. Både Mdina, Gozo och västra delarna av Malta lär vara riktiga pärlor.
valletta
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *