Kombipass på 30 km

Dagens långpass blev ett slags kombinationspass med både löpning utomhus och på löpband. Jag kan rekommendera detta upplägg för de som vill ha in fartpartier i långpassen vintertid. Det är ett av få alternativ om man önskar få in partier i maratonfart i detta vinterlandskap, speciellt om man med maratonfart menar farter på under 4:00 min./km.

Vi började vårt långpass med 20 km utomhus. Det var glashalt förra veckoslutet och jag kan inte skryta speciellt mycket på dagens underlag heller. Det var halt under snötäcket och det var omöjligt att ta ett enda löpsteg utan en viss glideffekt i frånskjutet. Det gjorde också att både baklår och ljumskar kändes rätt mörbultade efter 20 kilometers löpning utomhus.

Efter det var det dags att förflytta sig inomhus för 10 snabbare kilometer på löpbandet. Min vana trogen ställde jag in löpbandet på några procents lutning innan jag körde igång. Först kändes det både styvt och trögt att komma igång, men efter några kilometer var jag igång på allvar.

Denna gång försökte jag att inte överdriva alltför mycket med farten och höll mig vid 15,5 km/h de första 4 kilometerna. Sedan ökade jag till 16 km/h och körde i denna hastighet tills det var en kilometer kvar. Den sista kilometern körde jag i en hastighet på 16,5 km/h. Tempopartiet på 10 km sprang jag idag på 37:17.

bild långpass 24.1.2015 5

Vi började långpasset tidigt på morgonen. Kl. 8.15 hade jag stämt träff med syrran för avfärd.

bild långpass 24.1.2015

Vi höll ett hyfsat tempo trots det omöjliga underlaget. Vi höll oss i ett tempo på 4:50-5:00 min./km under större delen av den 20 kilometer långa sträckan utomhus. Halkan gjorde dock att både baklår och ljumskar fick jobba onödigt hårt.

bild långpass 24.1.2015 6

Sedan ett snabbt klädombyte och de sista 10 kilometerna på löpband inomhus. Tiden på den sträckan blev idag 37:17.

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *