Kombinationspass i nya skor

Idag var jag till Intersport och hämtade nya löpskor av märket Adidas Adios Boost 2  som syns på bilden ovan. Det börjar nämligen bli hög tid att köra in ett par nya tävlingsskor inför höstens tävlingar. Den nya version av Adios Boost är helt klart bättre än den första. Framförallt har de gjort sulan hårdare och hälen högre, vilket gör att rullningen blir betydligt bättre än på den första versionen. Jag testade även den första versionen, men den kändes ytterst instabil och alltför mjuk och var enligt min åsikt inte alls lämpad för snabbare löpning.

Med ett par nya och snabba skor, vad passar väl inte bättre än att börja inkörningen med ett hårt kvalitetspass genast efteråt?

Idag var det nämligen ett så kallat kombinationspass på schemat. Först skulle 6 km backlöpning avverkas i form av 5×400 meter i flack backe och sedan 5×230 meter i brant backe. Sedan var det dags för ett tempopass där 5 km skulle avverkas i maratontempo.

Upplägget var kanske inte helt optimalt eftersom vi drog på oss lite mjölksyra under backintervallerna. Att köra ett tempopass i tröskelfart genast efter att man dragit på sig mjölksyra är inget jag kan rekommendera eftersom löpkänslan försvinner efter en sådan urladdning.

Nåja, träningspasset som helhet gick ändå helt enligt planerna. Under backintervallerna höll vi bra fart passet igenom och även tempopasset gick bra med en snittfart på 3:55 min./km på de 5 kilometerna. Lite snabbare skulle det säkert ha gått med lite piggare ben. Men med tanke på hur det kändes är jag riktigt nöjd med att jag kämpade mig till under 4 min./km.

Nedan är passet i sin helhet.

kombinationspass 12.8.2014 varv 1-13

kombinationspass 12.8.2014 varv 14-23

Vi började med en uppvärmning på 4,5 km. Efter detta varannan löpning uppför backarna och varannan joggvila nedför. Först var det alltså 5×400 meter i flack backe och sedan 5×230 meter i brant backe. Sedan körde vi lite lätt joggning innan det var dags för tempopasset på 5 km, som jag alltså körde på 19:39 eller på en snittfart på 3:55 min./km. Till sist en nedjogging på 4 km. Totalt blev det 20 km löpning idag.

PicsArt_1407870285085Efter passet den perfekta återhämtningsmaten. Allt smakar efter ett så tufft pass.

PicsArt_1407870368195Eftersom simningen efter löppassen börjar vara över för denna sommar är det dags att ta fram andra återhämtningsknep. Dessa strumpor med tillhörande, kylande olja skaffade jag från Frizzes Friskvård tidigare i år. Man lägger några korkar av oljan i varmt vatten och doppar strumporna i vattnet. Därefter är det bara att dra på sig de lååånga strumporna och känna hur kylan sprider sig över benen. Det är en riktigt skön känsla att kyla ner benen även på detta sätt efter ett tufft pass.

PicsArt_1407870473305Den kylande oljan som skall blandas i vattnet för att åstadkomma den kylande effekten.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *