Kolhydrattömning på gång

Jag är just nu inne i min första kolhydrattömning under min maratonkarriär. Det går ut på att jag i två dagar nästan helt undviker kolhydrater i födan. Däremot har jag inte snabbtömt kolhydratlagren genom något hårdare träningspass, utan tömningen sker genom lugna promenader innan frukost och innan läggdags jämsides med min normala träning.

PicsArt_1369754934260
Gårdagens lunch vid Hesburger. Kolhydratfattigt var det här…

Jag kör inget kvalitetspass ikväll eller distanspass på onsdag morgon vilket är rätt vanligt vid sk. kolhydrattömning, utan jag har kört enligt det formtoppningsprogram som jag lagt upp tidigare och som jag även följde ifjol.

marathon.se där Anders Szalkai tipsar om förberedelser inför ett marathon kan man läsa mer om hur en kolhydrattömning och -uppladdning egentligen går till. Tröskeln för att testa något nytt kan sägas ha blivit lägre med tanke på att jag haft allt annat än en perfekt förberedelse träningsmässigt inför detta års Stockholm Marathon. Det kan tänkas att jag inte skulle ha vågat mig på detta ifall träningen löpt på som smort under hela vintern och våren.

Jag är mycket nyfiken på hur kroppen reagerar på detta test. Lite svag kände jag mig under gårdagens träningspass, men idag känner jag mig rätt pigg och lätt i kroppen. Idén med kolhydrattömningen är inte att man skall tappa speciellt mycket kroppsvikt, men det är ju oundvikligt att man mister några kilon när man lämnar bort en stor del av kolhydraterna från frukosten, lunchen och middagen. Mina lunchportioner är ju vanligtvis allt annat än humana och följaktligen även väldigt kolhydratrika, vilket mina jobbkompisar kan intyga…

Imorgon skall jag ännu på en kortare promenad innan frukost och sedan börjar inlagringen av kolhydrater från onsdag till fredag. Egentligen handlar inte detta om några stora ändringar från min normala kosthållning, utan det handlar mer om normalstora pasta/risportioner kompletterat med någon energistång till mellanmål.

PicsArt_1369754883576
Dagens lunch, om möjligt ännu kolhydratfattigare.

PicsArt_1369755190360
Läste samtidigt i Fourfourtwo om ett av de bästa fotbollslag som någonsin funnits, nämligen Real Madrids stjärnspäckade lag från början av 2000-talet.

PicsArt_1369754997945
Bild från morgonpromenaden. Det är så otroligt grönt och vackert just nu!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *