Julträningen

Denna vecka är som nämnt främst reserverad för vila och rehabilitering, men för att inte helt förfalla har jag ändå lagt in lite träning under julveckan.

Benny Sjölind vinterlöpning

Juldagslänk

På julafton drog jag 10 km i stegrande takt på totalt 43 minuter på löpband i Jeppis Gym. Jag började de första 3 kilometrarna på ungefär 12-13,5 km/h för att sedan stegra ända upp till 16,5 km/h den sista kilometern. Ett riktigt bra pass för att ge utrymme för julkskinkan.

Benny Sjölind Jeppis Gym

Träning vid Jeppis Gym

På juldagsmorgonen drog jag sedan en länk på 12,5 km i ungefär 4:30-4:55 min./km. Jag glömde att kolla sluttiden, med den torde ha varit någonstans i trakten en timme.

Idag blev det en länk på 14 km på en fart mellan 4:30 och 5:00 min./km. Rätt så ojämn tempo med andra ord, men så var underlaget väldigt “spårigt” och ojämnt på sina håll. Imorgon ska vi sedan tidigt upp, redan kl. 5.45 är det planerat att vi skall påbörja vår morgonlänk.

Onsdagen höll jag helt fri från träning, men alla övriga dagar i veckan har jag planerat att dra ett pass om dagen. Troligen kommer jag att utföra ett test på lördag för att få lite klarhet i var jag står tidsmässigt för tillfället. Lite svårt är det att veta vilket typ av test det lönar sig att ta i detta skede, eftersom kroppen ännu är lite seg efter den tunga träningsperiod som avslutades i lördags. Dessutom kan alla julmiddagar ha lagt några extra kilon på mig som inte direkt gör mig snabbare.

Ett 10 kilometers test är planerat, men att köra det i maxfart känns just nu inte som någon bra idé. Troligen kommer jag att köra testet i den planerade maratonfarten till Barcelona marathon för att se hur kroppen känns vid längre sträckor i detta tempo. Det viktigaste är att jag får något slags besked i detta skede även om ett dåligt resultat inte nödvändigtvis behöver betyda att jag behöver revidera resultatmålen till nämnda maratonlopp.

I slutet av denna vecka lägger jag upp detaljplanen för mitt träningsprogram för kommande två månader fram till Barcelona Marathon 17.3.2013. Detta program kommer att innehålla fler pass i veckan i hårdare tempo, eftersom jag redan kört grundträningen med distanspass i lugnt tempo. Nu börjar jag alltså köra även delar av distanspassen i hårdare fart nära min måltid i kommande maratonlopp.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *