Julöppning och veckosammanfattning

3 lugna, lediga dagar börjar vara till ända. Ledigheten började alltså med julfest på torsdagen och en återhämtningsdag på fredagen. Både igår och idag har jag tränat som normalt och fick ihop totalt 5 träningspass och 90 km löpning under denna återhämtningsvecka.

Gårdagen började jag med ett långpass med syrran halv 9 på morgonen. Vintern har kommit riktigt på allvar hit till Vasa nu och detta gör att jag inte bryr mig desto mer om de farter jag håller på utomhuspassen i dagsläget. Detta avviker sig en del från hur jag tränat tidigare då jag förut kunde köra i rätt hårt tempo även vintertid på både distans- och långpassen. Just nu känns det dock som att det tar mer än det ger att med våld försöka upprätthålla snittfarter på 4 min./km. Framförallt känner jag att baklåren får lida för mycket när det alltid finns en liten “glideffekt” i frånskjutet. Dessutom är det direkt farligt när tröttheten kommer in i bilden och man blir ouppmärksam på alla isfläckar och snöklumpar som finns längs vägen.

Istället försöker jag att dra samtliga kvalitetspass inomhus på löpband eller bana. Det återstår att se om detta är ett vinnande koncept eller inte. Det är klart att det inte finns några garantier för att jag kommer att hållas skadefri även om jag har detta upplägg, men det känns ändå som att benen och kroppen varit rätt hyfsat återhämtade lagom till samtliga nyckelpass de senaste veckorna. Om det finns något som jag lärt mig de senaste åren så är det vikten av att kontinuerligt kunna bygga upp uthålligheten, utan skadeperioder och andra störande moment.

Igår blev långpasset totalt 28 km långt på en snittfart som låg en bra bit över 5 min./km. Idag var det sedan dags att höja på farten igen. Jag begav mig iväg till simhallen genast när de öppnade vid 10-tiden på morgonen. Först lite styrketräning på ungefär 45 minuter och sedan en uppvärmning med 1 km löpning. Planen för dagens kvalitetspass var 16 km på 70 minuter. Alltså ingen grym fart för att vara ett kvalitetspass. Egentligen var detta menat att vara ett långpass i Janne Holméns 2:45-program, men underlaget utomhus gör att jag i dagsläget inte vill ligga ens på farter runt 4:30 min./km. Då delar jag hellre upp passen på detta sätt och kör ett längre och lugnare pass på lördagen och lite mer fart på söndagen.

Jag lyckades sist och slutligen rätt bra med mina 16 km eftersom sluttiden blev 1:09:43, alltså strax under 70 minuter. Det märktes dock att jag inte skött om kroppen på allra bästa sätt under mina 3 lediga dagar då denna rätt blygsamma fart som jag höll under passet gjorde att jag fick kämpa mer än jag borde. Nu blir det dock inga fester på ett tag och det passar ju bra med tanke på att det från och med nästa vecka blir 3 hårdare veckor igen med mer mängd och fart.

Förra veckas träning:

Måndag 2.12: 

13,5 km återhämtande löppass

Tisdag 3.12:

Löppass 17,5 km + styrka hemma

Onsdag 4.12:

10 km på 39:49 (totalt 14 km med uppvärmning och nedjoggning) + styrka WSC

Torsdag 5.12:

Vila

Fredag 6.12:

Vila

Lördag 7.12:

Långpass 28 km

Söndag 8.12:

16 km på 1:09:43 (17 km med uppv.) + styrka simhallen

Totalt 5 pass och 90 km löpning

Effekt långpass 7.12.2013
Träningseffekten på gårdagens lugna långpass…

Effekt träning 8.12.2013
…och dagens lite hårdare distanspass. Jag var tvungen att höja på tempot rätt ordentligt på slutdelen då jag missbedömde farten lite i början.

varvtid hård distans 8.12.2013
Tiden på dagens 16 km.

PicsArt_1386514391788
Jag fick äran att agera klädhängare på gårdagens shoppingtur som vi for på genast efter långpasset. Jag har blivit alltmer ointresserad av shopping de senaste åren. Tidigare kunde jag tycka att det var roligt att shoppa loss riktigt ordentligt. Nu känner jag mig utmattad redan efter 30 minuter på stan…

PicsArt_1386514485500
Den godaste “toasten” i stan finns vid Bistro A.W.Stenfors i saluhallen.

PicsArt_1386515182528
Efter shoppingturen var det fyrverkerier på torget.

PicsArt_1386514619841
Svettigt värre på dagens distanspass.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *