Intervaller 8x800m. i Botniahallen

Idag var det dags för löpintervaller efter en rätt lång paus från denna typ av pass. Jag försökte förra veckan, men då blev det inte mer än en 1000-meters intervall pga. smärtorna i mitt högra ben. Denna gång kämpade jag däremot på rätt bra och lyckades köra 8×800 m. i ett hyfsat tempo.

Botniahallen 12.2

Trots de positiva tecken som mitt ben visade upp under söndagens pass kan jag inte pusta ut och säga att mitt ben är helt redo för löpning med full effekt ännu. Jag har fortsättningsvis känningar i mitt ben, vilket gör att jag inte vågar trycka på ordentligt i steget. Förutom dessa problem är min löpspecifika uthållighet inte den bästa just nu efter mitt långa uppehåll från löpträning.

Delvis på grund av dessa problem körde jag hela passet med syrran idag. Hon har alltid varit en duktig löpare och har dessutom gått framåt en hel del den senaste tiden efter att ha fått vara skadefri hela hösten och vintern. Hon ett personbästa på 3:30 på maraton från två säsonger tillbaka och har i dagsläget kapacitet för en bra bit under 3:20 skulle jag tro.

Detta skvallrar det tempo som vi höll på 800-hundringarna en del om. Som jag skrivit i ett inlägg tidigare finns det en träningsform som heter Yasso’s åttahundringar, vilket i teorin går ut på att man har kapacitet för den sluttid i maraton som man kan hålla under 10 stycken 800-hundringar. Under förutsättning att man håller jämn fart på 800-hundringarna vill säga.

Jag har tidigare uttalat mig skeptisk till att denna teori håller i praktiken, främst eftersom vi alla är olika byggda och vissa passar bättre för kortare sträckor. Speciellt otillförlitlig skulle jag tro att detta träningspass är för att förutsäga maratontiden för dem som specialiserat sig på kortare medeldistans som t.ex. 800 m. eftersom man i dessa fall har den specifika snabbhetsuthålligheten just för denna sträcka, men kanske saknar den uthållighet och löpekonomi som behövs för ett maraton. Men på basen av egna experiment från förra säsongen kan jag heller inte avfärda denna teori som skitsnack.

Hur som helst drog vi dessa åttahundringar på i medeltal 3:00-tempo, varav vissa enstaka drogs i 2:57-2:58 tempo. Det säger kanske inte så mycket om min form eftersom jag kämpade rätt ordentligt med att hålla fokuset på löptekniken pga. känningarna i mitt ben. Dessutom kunde jag på grund av magproblem inte köra hela det planerade passet på 10 stycken åttahundringar. Det gjorde däremot syrran, vilket säger mer om hennes kapacitet för tillfället.

Jag skulle mer än gärna göra henne sällskap under hela sträckan på Barcelona marathon, precis som vi gjorde i Stockholm för två år tillbaka. Jag kommer dock inte att våga mig på att köra hela sträckan i Barcelona, vilket gör detta till en omöjlighet. Dessutom har jag blivit placerad i första startgruppen och är osäker på om man kan flyttas bakåt i startfältet efter att redan ha fått sin startnummer.

Totalt blev det ca. 14 km löpning för mig idag om man räknar in joggvilan samt uppvärmningen och nedjoggningen. Nu får vi bara hoppas att benet reagerar positivt på dagens pass. Imorgon har jag hursomhelst planerat in vattenlöpning eftersom jag inte vill börja alltför intensivt med löpningen nu när jag förhoppningvis så småningom börjar bli i löpskick igen.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *