I väntan på toppformen

Förra veckan var det en lugn vecka på programmet och de pass som jag körde var det rätt bra fart på. Känslan var helt hyfsad under den veckan trots mitt överlånga långpass söndagen innan. Mot slutet av veckan blev det dock kallare och snöigare, något som påverkade både min löpning och framförallt mitt humör rätt så ordentligt. Även denna veckan har vädret testat humöret med iskalla vindar och regn om vartannat.

Jag är som bekant en person som älskar värme och det väder som vi haft de senaste veckorna är verkligen inget som lockar fram storformen hos mig. Man kan naturligtvis inte endast skylla på värmen för att jag inte känner mig i någon vidare form ännu. Troligen är det (i bästa fall) en kombination av en hård träningsperiod och vädret. Dessutom skall man inte underskatta den belastning som ett långpass på 45 km har på kroppen. Tröttheten från dessa brukar komma med en viss fördröjning.

Under mina normala distanspass har jag haft en bra känsla, men under flera av denna veckas nyckelpass har jag haft svårt att komma ner i farterna. Speciellt under måndagens snabbdistans på 8 km kände jag mig riktigt seg och sliten. Den borde ha gått i runt 3:30 min./km, men jag hade svårt att komma ner under 3:50 min./km. Ingen vidare boost för självförtroendet direkt.

Av erfarenhet vet jag dock att det kan vända snabbt och jag har ändå trots allt rätt bra driv i steget på de flesta av mina pass trots min trötthet. Därför tror jag att farten kan komma rätt snabbt om vädret börjar bli lite varmare snart. Jag längtar till shortsväder!

Tiden börjar dock vara mogen för att överväga att flytta bort från detta kalla land snart. Som värmeälskare är det inget vidare att som löpare bo här när man i bästa fall får uppleva några månader av värme. Nåja, vi får hoppas på en varm sommar och höst så tar vi tag i dessa funderingar lite senare under hösten.

Träningen senaste två veckor:

Måndag 10.4:

Löpvila, styrka 90 min. (Wasa Sports Club)

Tisdag 11.4:

Morgonpass 6 km

Eftermiddag: Uppvärmning 3,5 km, 3x5x300 meter (55 sek./intervall, 45 sek. vila, 90 sek. serievila), 2 km nedjoggning (tot. 10 km)

Onsdag 12.4:

3,4 km uppvärmning, långintervaller 4×10 min. (∼2,6 km), 2,5 km nedjoggning

Torsdag 13.4:

4,6 km uppvärmning, 12×25 sek. i brant backe (3 km), 4 km nedjoggning

Fredag 14.4:

Löpvila, styrka 60 min. (Wasa Sports Club)

Lördag 15.4:

Långpass 25 km, fartökning 8 km i ∼3:55-4:10-fart

Söndag 16.4:

Vila

Totalt 69 km löpning

Måndag 17.4:

Uppvärmning 3 km, snabbdistans 8 km ∼3:50 min./km, 2 km nedjoggning

Tisdag 18.4:

Morgonpass: 6 km lugnt + styrka 60 min. (Wasa Sports Club)

Eftermiddag: Distanspass 10 km i 4:26 min./km

Onsdag 19.4:

Morgonpass: 8 km lugnt 4:32 min./km

Eftermiddag: Rask uppvärmning 4:20 min./km, intervallstege 4×400-300-200-100 meter, 2 km nedjoggning

Torsdag 20.4:

Uppvärmning 2 km i 4:20 min./km, 8×1 km i tröskelfart ∼3:50 min./km, 2 km nedjoggning

Fredag 21.4:

Morgonpass 10 km, sista km i 3:42 min./km

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *