Hur blir man av med benhinneinflammation

I ett av mina tidigare inlägg skrev jag om en behandling av benhinneinflammation och lade i sammanhanget upp en youtube-video om detta. Jag lovade i en av mina kommentarer att återkomma i ämnet och posta några behandlingsformer som jag tycker att är ännu bättre för att både förebygga och behandla benhinneinflammation.

Det skall genast tilläggas att de besvär som jag hade under vinter och våren inte hade med någon benhinneinflammation att göra. Mina besvär hade att göra med att det hade blivit för trångt om saligheten på insidan av benet på grund av att en muskel växt sig för stor. Innan jag blev av med besvären uteslöt jag dock inget trots bättre vetande och hade t.o.m. benhinneinflammation som ett av de alternativ för de besvär jag hade.

Jag är inte helt säker på vad det var som sist och slutligen gjorde att jag blev av med besvären. En sak är i alla fall säker och det är att det har hjälpt enormt mycket att förebygga spänningar i benen genom att jag står och masserar fotvalven med en gummiboll varje dag både innan och efter fullgjort träningspass. Jag försökte även med golfboll, precis som i youtube-videon, men märkte rätt snabbt att denna omilda behandling snarast gjorde benen sjukare och styvare. Jag har den uppfattningen att golfbollen går aningen för djupt in i foten för att vara bra för åtminstone mina ben. Sedan går det ju naturligtvis att inte massera med kroppens hela tyngd och därigenom få behandlingen lite mildare.

gummiboll
Bollen som jag använder för att massera under foten.
övningar med gummiboll
Det finns många sätt att massera foten med denna boll. Jag brukar helt enkelt stå på bollen och låta den gå fram och tillbaka längs både fotvalvet och längre in på foten. Dessutom använder jag bollen till att stärka fotvalvet genom att pressa tån på bollen enligt bilden längst ner.

Ett annat tips då det gäller både att förebygga och behandla områden som är typiska för att få benhinneinflammation och andra löprelaterade problem är något som den kirurg som jag besökte i slutet av april visade. Denna stretchövning är liknande som den som fysioterapeuten visade tidigare under vintern, men jag tycker att denna stretching är mer mångsidig och bättre slipper åt just insidan av benet. Meningen är att denna övning skall slippa åt de mer djupare sittande musklerna inuti insidan av vaden. Nedan är övningen.

stretching mot benhinneinflammation
Genom denna stretchövning tycker jag att jag slipper bra åt insidan av underbenen. Pressa yttre sidan av fotvalvet mot dig själv för bättre effekt.

benhinneinflammation stretching
Andra sidan, utgångspositionen. Sedan pressar jag ännu utsidan av foten mot mig för att få stretchingen att kännas mer på insidan av benet.

Join the Conversation

5 Comments

  1. says: Benny

   Hej!
   Jag köpte min från en sportbutik här i Vasa. Det var antingen Intersport eller Sportia, minns inte exakt. Jag hittade även dessa på följande plats; http://www.startfitness.co.uk/product.asp?strParents=3708,4217&CAT_ID=4229&P_ID=38663. Men även på Stadium tycker jag mig ha sett dessa bollar. Jag tycker att dessa taggbollar är de bästa för att massera under foten och motverka t.ex. benhinneinflammation. Golfbollar är för hårda och gör det bara värre, medan jag har mycket goda erfarenheter av denna typ av “taggbollar”.

 1. says: Sandra

  Okej, tack! Då ska jag prova, allt är värt ett försök för att bli av med vad jag tror är benhinneinflammation.. 🙁

 2. says: Anders

  Har din behinneinflamationen försvunnit helt nu efter du använt taggbollen. Har själv problem med mina benhinnor å försöker leta upp nån mirakel kur för dom. MVH Anders

  1. says: Benny

   Jag har inte haft några besvär sedan slutet av mars, å andra sidan var det ju inte benhinneinflammation som jag sist och slutligen hade. Jag tror att lösningen till mina problem hade lika mycket att göra med att jag i flera månader kört in mina nya skoinlägg. Med det sagt tror jag mycket på dessa taggbollar både för att förebygga och behandla benhinneinflammationer. Under mina tyngsta träningsperioder märkte jag stora skillnader mellan då jag använde bollarna för att massera under foten och då jag inte gjorde det. De hjälper helt klart till för att lätta upp spänningarna i alla småben som finns i foten och som även har verkningar på andra delar högre upp i benet, som t.ex. i benhinnorna och knäna. Vissa förespråkar användning av golfbollar, men jag tycker att dessa snarare riskerar att göra besvären värre. Man måste vara lite försiktig och inte ta i för hårt och för det ändamålet passar de mjuka taggbollarna utmärkt. Lycka till! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *