Galna utmaningar för det nya året

att bo på malta

Nyårslöften är något som jag alltid avgett i samband med ett nytt år – med varierande framgång skall tilläggas. Oftast fastställer jag dock dessa först efter nyårsafton då jag satt mig ner och planerat mina målsättningar för året.

Nyårslöften i sig tycker jag inte att är så dramatiskt som det kanske låter. Planering av livet är ju något som behöver göras både på kort och lång sikt oavsett, så därför tycker jag att det snarast är naturligt att man ger sig själv ett löfte om att försöka ändra på sådant man inte är nöjd med och ytterligare förbättra sådant som funkar.

Årets nyårslöften

Som jag nämnde i förra inlägget kretsar mina nyårslöften mycket kring välmående och hälsa i år och där skiljer jag mig säkert inte så mycket från andra människor. Det är i första hand mer sömn, yoga och träning samt bättre kosthållning som gäller under detta år.

Det första konkreta steget i detta är att helt lämna bort allt kött och all alkohol i två månader. Det är kanske inget jag siktar på att hålla mig bort från under hela året, men det är mer som ett experiment för att se vilka effekter det får på orken och hälsan då jag testat ett tag.

vegetarisk kost
Första riktiga mathandeln för året.

Av erfarenhet vet jag att radikala ändringar i kosthållning kan ha en snabb ändring i välmåendet och orken. Frågan är då hur det påverkar resultaten i vardagen på längre sikt om jag orkar hålla ut i två månader.

Det är visserligen inte första gången jag testat att köra väldigt strikt växtbaserad kost, men ofta har det då snarast handlat om veckor istället för månader. Att hålla sig en längre tid till en viss rutin skapar också helt andra förutsättningar till att få in varaktiga förändringar i livet. Det är också orsaken till att jag nu förbinder mig till att hålla mig till denna strikta kosthållning.

hälsosam kost
Nu låter det kanske som att min kosthållning varit helt skräp under hösten och vintern hittills. När jag ser tillbaka på bilderna har det dock inte varit så illa, det är väl lite nyårsfirandet som ligger kvar som ett spöke i hjärnan. Detta var t.ex. en del av min mat på julafton och det är väl helt nyttigt för en ungkarl?

Vad är njutning?

Alltid när man gör riktigt stora förändringar i hur man lever sin vardag testar det ju viljestyrkan till det yttersta. Speciellt märkbart blir det i vardagen när tröttheten kommer emot och man helst av allt bara skulle vilja belöna sig själv för att man orkar med allt.

Under hösten har jag (alltför) ofta tagit mig ut till olika terrasser för att avnjuta en öl och en pizza eller något annat gott. Här råder det ju ingen brist på varma och soliga dagar. Det skall heller inte förnekas att detta varit något av den ultimata livnjutningen här på Malta vid sidan om löpningen och simningen.

restauranger på malta
Alltför ofta har det ändå sett ut såhär både på lunchpauser och efter lördagspassen. Det fina och varma vädret lockar en till terrassen.

Men samtidigt som det är väldigt njutningsfullt, så är det även aningen förslöande och det är sällan man kommer upp i samma energi efter att man suttit ett tag i solljuset på en terrass. Självklart påverkar det också energinivån och orken även i övrigt och inte endast under den aktuella jobbdagen.

Men samtidigt som man vet att det kanske inte är det bästa man kan göra med tanke på välmåendet är det också en utmaning för det mentala att lämna bort detta för ett tag. Vad är det för mening med livet om det inte går att njuta av livet fullt ut? Livnjutningen var ju en av de främsta orsakerna att komma hit.

Här tror jag att vi alltför ofta tänker för snävt när vi tänker på njutning. Det går att belöna sig själv på så oerhört många andra sätt än genom mat och bekväma nöjen som t.ex. filmer eller serier. Speciellt här där det ändå går att vistas ute i solljus. Njutning är en definitionsfråga och det kan vara precis lika njutningsfullt att sitta och meditera i morgonsolen som att sitta på öl på en terrass – även det ena såklart inte behöver utesluta det andra. 🙂

Men ni förstår min poäng. Ofta förknippar vi njutning till mat och nöjen och belöning ligger alltför nära tillhands både i vardagen och under veckosluten, trots att man vet innerst inne att man mår allra bäst av att bara fokusera på att tillföra kroppen sådant som ger energi istället för att sluka energi.

Det är definitivt ett av målen för året. Minimera sådant som slukar energi från kroppen och hjärnan och fokusera istället på sådant som tillför mer av detta. Att må riktigt bra under dygnets alla timmar är väl ändå den ultimata njutningen?

I första hand tror jag att det gäller att ha ett visuellt mål. Hur pigg, energisk och fräsch kommer jag väl inte att vara när jag väl levt detta liv ett tag? Att visualisera sig själv i en önskesits är en av de starkaste motivationsfaktorer som finns för att ta tag i sitt liv och de löften man lagt upp för sig själv.

Något som jag förresten borde tillämpa även för löpningen snarast, men hoppas det kommer på köpet med all extra ork…

Träningen då?

Självklart finns även träningen med som en viktig del under det nya året. Trots att jag tränat en del under de tidiga morgontimmarna innan jobbet, har det alltför ofta blivit så att jag under stressiga perioder istället begett mig iväg till jobbet genast. Nu är planen att utan undantag, varje morgon börja med träning. Detta oavsett hur mycket jag har i jobbet.

Det finns flera orsaker till detta. Självklart är det som morgonmänniska bra att få undan jobb när man känner sig som fräschast i hjärnan. Men om välmåendet är prioriterat är det en betydligt bättre strategi att träna genast för att få en bra start på dagen istället för att spara det till efter jobbet. Då jag är riktigt trött gör jag sällan speciellt många lyckade kvalitetspass.

Jag hann ändå komma i hyfsad form till nyåret, som här efter mitt sista intervallpass på nyårsafton, så lite grund har jag att stå på inför det nya året.
Det finns definitivt tillfällen att njuta av vädret under de tidiga morgontimmarna och det skall jag dra nytta av till fullo när jag nu äntligen bor här!
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *