Första formtoppningsveckan

Nu är det mindre än en vecka kvar tills mitt nästa lopp som alltså är ett halvmaraton i Åbo på lördag. Därför har det blivit formtoppning från och med förra veckan i hopp om att ha pigga ben lagom tills loppet. Från att veckan innan ha haft en veckomängd på nästan 140 km, blev det en rejäl nedtrappning förra veckan med mindre än hälften av denna mängd. Fokuset var på kortare pass med mera fart.

Det märks att kroppen inte har fått tillräckligt med fartträning ännu i år. På tisdagens intervaller hade jag visserligen bra fart på den första serien av intervallstegen på 3-2-1 km, men på den andra serien tröttnade jag rejält och passet blev inte riktigt som planerat. Å andra sidan har det varit omöjligt att köra några fartpass efter Rotterdam Marathon. Kroppen har varit helt slutkörd och totalvägrat genast när jag har försökt höja på farten. Det är först under de senaste veckorna jag börjat känna mig redo för de högre farterna igen.

Bättre sent än aldrig, men det känns ändå som att jag skulle ha behövt några veckor till på mig att få upp farten inför ett halvmaraton. Nu är jag högst osäker om jag med dagens form orkar genomföra hela sträckan i önskad fart.

Även i övrigt har det varit sisådär med motivationen att till alla delar förbereda sig på en så bra prestation som möjligt. Löpningen är roligare än någonsin och motivationen är på topp då det gäller träningen, men till övriga delar har jag inte alls varit så noggrann som jag brukar vara. Gällande sömnen och kosten har det blivit en del slarv och inte ens den kommande tävlingen har fått mig att lämna bort veckoslutsfrossandet.

Men formen har ändå känts rätt ok under veckan. På lördagen försökte jag också med ett litet testlopp på 5 km, precis som vi brukar köra veckan innan en tävling. Förutsättningarna var dock inte de bästa möjliga med tanke på att det var det var midsommarafton dagen innan.

Allt frossande förstörde också mycket riktigt möjligheterna till att göra sitt bästa under detta testlopp då magen gjorde uppror efter endast några kilometers löpning. Jag landade sist och slutligen på en snittid på 3:42 min./km, men några riktiga besked om min kapacitet gav inte testet på grund av mitt tillstånd för dagen.

Nu återstår en lugn vecka till innan tävlingen på lördag. Jag känner mig inte riktigt i samma form som vid samma tidpunkt inför Rotterdam Marathon, så därför får man hoppas att formtoppningen ger en större effekt denna gång.

Träningen förra veckan:

Måndag 15.6:

Vila

Tisdag 16.6:

3 km uppvärmning, Intervallstege 2×3-2-1 km, nedjoggning 2 km (tot. 18,5 km)

Onsdag 17.6:

Lugnt distanspass 12 km + styrka 60 min. (Wasa Sports Club)

Torsdag 18.6:

Uppvärmning 5 km, backintervaller 8×250 m. brant backe (tot. 4 km backlöpning), nedjoggning 3,5 km (tot. 12,5 km)

Fredag 19.6:

Vila

Lördag 20.6:

Uppvärmning 3 km, testlopp 5 km på 18:34 (3:42 min./km), 5×200 meter, nedjoggning 3 km (tot. 12,25 km)

Söndag 21.6:

Lätt distanspass 8 km + styrka 30 min. (hemma)

Totalt 5 pass och 63,25 km löpning

PicsArt_1434992944423

Mästerkockarna i farten under midsommar. Midsommaren firade vi som vanligt i Lepplax detta år.

PicsArt_1434996931705

Jag hittade lite serier hemma som jag ritade som barn innan jag på allvar hittade till idrotten. Här är det Fantomen på äventyr. Mycket våld blev det, så kanske bra att jag hittade till idrotten. 🙂

PicsArt_1434997097661

En av de bättre stunderna på dagen, när man får sitta med en bok och en kaffe i den härligt fräscha morgonluften på landet. Även om jag är en riktig stadsmänniska måste det erkännas att det är svårt att få uppleva något liknande under sommaren här i Vasa.

PicsArt_1434997224378

Lite kvällsnjutning på midsommarafton. Jag rökte dock inte denna, utan satt bara bredvid och njöt av den härliga doften. Synd att inte cigarrökning är hälsosammare än vad det är.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *