Första formtoppningsveckan

Efter två veckor med trötta ben och hyfsat hård träning var det denna vecka igen dags att lätta på träningen.. och det rejält. Det blev endast 4 löppass och 40 km löpning denna vecka, när normalmängden ligger på drygt 100 km. Samtidigt försökte jag även att normalisera tillvaron och få in mer vila och mindre stress i vardagen.

Ännu denna vecka hade jag lite svårt att slappna av. Det blev lite väl tidiga morgnar och långa dagar under vardagarna, men å andra sidan kändes det som att löpningen började flyta på allt bättre. På samtliga löppass som jag körde inne i veckan kändes det mycket bra. Lätta ben och flyt i steget var det under samtliga dessa pass.

Därför var det aningen förvånande att det igår på mitt lilla formtest på 5 km kändes segare i benen igen. Därför blev det att istället för att köra nära maxtempo, ett lopp strax under maratontempo för att i alla fall få en liten genomkörare inför maratonloppet nästa veckoslut.

Som alltid är det mycket svårt att säga något om min form inför maratonloppet. Jag har i alla fall beslutat mig för att rensa almanackan på allt extra nästa vecka för att kunna ha fullt fokus på loppet. Ifall formen inte finns där lär jag knappast göra personbästa hursomhelst, men om man dessutom inte har den mentala beredskapen att kämpa sig igenom loppet lär det inte gå oavsett form.

Jag är i alla fall vid gott mod denna gång och ser mycket fram emot att få tävla igen. Sedan återstår det att se ifall det blir fler lopp efter detta. Jag skulle naturligtvis behöva få in ett halvmaraton ännu denna säsong, men jag är inte alldeles övertygad om att jag har orken att ladda om för fler lopp efter detta. Men det får man se efter nästa lördag.

Första formtoppningsveckan:

Måndag 28.10:

Vila

Tisdag 29.10:

Uppvärmning 3 km, intervaller 4×1 km (snittempo 3:30-3:35 min./km), 3 km nedjoggning (tot. 10 km)

Onsdag 30.10:

Distanspass 8 km + styrka 30 min. hemma

Torsdag 1.10:

4 km uppvärmning, 3 km backintervaller (15×25 sek.), 3 km nedjoggning. (tot. 10 km)

Fredag 2.10:

Vila

Lördag 3.10:

Uppvärmning 3 km, 3×80 meter stegringslopp, 5 km tröskel på 3:45 min./km, 5×200 meter 47-49 sek., 3 km nedjoggning. (tot. 12 km)

Söndag 4.10:

Vila

Totalt 4 pass och 40 km löpning

PicsArt_1443952655214

Inne i veckan kändes det mycket bra löpmässigt. Det är sällsynt att ha förmånen att kunna springa utan att ha ont någonstans eller utan stramhet i baklåren.

PicsArt_1443952752116

Backintervaller på torsdagen. Under dessa körde jag med lugnare mellanjogg och alltså med längre vila mellan intervallerna. Under formtoppningen blir det mest fokus på kortare och snabbare pass för att mer spänst i steget, men ändå hålla igång blodflödet i kroppen.

PicsArt_1443952951413

Med tanke på den fina känsla jag hade under mina löppass inne i veckan hade jag väntat mig att kunna köra ett testlopp nära maxfart på lördagen. En snittfart på runt 3:35 min./km var isåfall att förvänta. Jag kände mig dock tröttare än förväntat och beslöt istället att hålla en fart strax under maratonfart istället. Ingen vits att köra mjölksyra i benen så nära tävlingen ifall det inte stämmer för dagen.

PicsArt_1443953057863

Imorse en långpromenad med Toffe i det härliga höstvädret.

 

Tags from the story
Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *