Försök till säsongspremiär

På lördag var det tänkt att jag skulle påbörja säsongen med ett halvmaraton i Ylistaro. Visst fanns jag på startlinjen, men det var bara ett halvhjärtat försök om jag skall vara riktigt ärlig. Jag hade visserligen känt mig i rätt bra form några veckor innan och gjort en bra träningsvecka den sista tuffa veckan innan tävlingsveckan. Under den veckan gjorde jag några bra fartpass som t.ex. 3×4 km i riktigt bra fart.

När jag väl skulle börja formtoppa kände jag mig dock bara matt och kraftlös och av det traditionella testloppet en vecka innan tävlingen blev det bara pannkaka eftersom jag avbröt efter endast några kilometer. Jag har mycket dålig erfarenhet av att försöka göra en vettig tävling veckan efter ett misslyckat testlopp och innerst inne kände jag på mig att det inte skulle bli något av detta lopp heller. Jag kände mig också trött och seg hela veckan innan loppet.

Jag försökte ändå intala mig att det inte har någon skillnad vilken tid jag gör och att det endast får bli ett träningspass bland många andra. Men det är enklare sagt än gjort när det väl är tävling. Jag började några kilometer i hyfsat 3:40-tempo, men kände rätt snabbt att benen inte fungerade som de skulle. När jag inte heller kom igång bättre senare i loppet gjorde jag processen kort och avbröt vid löpta 8 kilometer.

Tyvärr måste jag säga att motivationen även är rätt dålig när det gäller att ta ut det sista ur kroppen just nu. Det är en mycket viktig egenskap om man skall kunna fullfölja ett lopp i hyfsat tempo och framförallt om man skall kunna utmana sina personbästan.

Vad det beror på kan jag endast spekulera i. Men en sak som säkert kan påverka min löpning en del för tillfället är att jag inte lägger tillräckligt stort fokus på träning och tävling just nu. Nätterna tenderar att bli korta och det i kombination med stress gör att jag känner mig trött just nu. Jag försöker sköta kosten så gott jag kan, men inte heller detta område sköter jag väl helt perfekt för tillfället.

Varför ser jag inte till att fokusera mer på löpningen just nu? Det enkla svaret på detta är att jag för tillfället inte är beredd att lämna bort allt det andra jag vill ägna mig åt endast för ändamålet att utvecklas som löpare. Troligen blir det lite mindre av det andra nu till sommaren, men det återstår ju att se.

Då det gäller fortsatt tävlande får jag helt enkelt se hur det känns i kroppen. Om det inte känns bättre än vad det gjort de senaste veckorna lär det dröja innan jag tävlar igen. Men det kan ju naturligtvis ändra snabbt. Huvudsaken är att det är roligt med löpning och det var det definitivt inte på lördag.

Jag försöker hursomhelst bli mer spontan gällande mitt tävlande och ställa upp i kortare lopp med kort varsel. Men för att detta skall kännas meningsfullt behöver jag känna lite mer glädje i löpningen än vad som är fallet för tillfället. Annars är det lika bra att jag endast joggar på i lugn takt för välmåendet.

PicsArt_05-02-08.02.08

Middag på Strampen senare på kvällen.

Bocks

Igår blev det lunch och några öl vid Bocks bryggeri i den härliga vårsolen.

marknad

På marknad med Toffe.

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Tobbe

    Alltid intressant att läsa om lopp, och om tillvaron i allmänhet, när det inte går som på räls och man tvingas acceptera det.
    Hoppas i alla fall att motivationen kommer tillbaka snart! Fortsätt att blogga 🙂

    1. says: Benny

      Tack för peppningen! 🙂 Jag tror nog att både motivation och form kommer tillbaka snart, bara jag ser till att vila mer i min vardag. Det har nämligen blivit lite väl mycket stress och för lite sömn den senaste tiden, vilket med stor sannolikhet bidragit till segheten i kroppen.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *