Förra veckas träning

Det finns mycket roligt att berätta om de senaste veckornas eskapader. Det har varit mycket fester och god mat ännu förra veckan och träningen har således lämnat lite i skymundan. Jag hoppas få in lite bilder från dessa fester i några inlägg under veckan.

Men jag börjar lite anspråkslöst med att redovisa för den senaste veckans träning i detta inlägg. När man haft en såpass lång paus från bloggandet som jag nu har haft är det alltid lite trögt att komma igång igen. Det hoppas jag få ändring på när jag nu kör igång med träningen på allvar igen från och med denna veckan.

Egentligen var det meningen att jag skulle köra igång på allvar med både träningen och bloggandet redan förra veckan. En envis förkylning i kombination med ytterligare några fester lade dock stopp för en effektiv träningsvecka. Nu känner jag mig äntligen frisk och redo att ta itu med med mitt maratonprogram på allvar igen.

Då det gäller resten av säsongen så finns det många målsättningar kvar, även om det kanske inte verkar så på basen av de senaste veckornas leverne. Min första målsättning är att kapa 3-4 minuter på halvmaraton, vilket skulle innebära att jag ligger i trakten av 1:18 på den sträckan.

På basen av de kalkylatorer som används för att estimera tider på andra sträckor skulle 2:47:45 på maraton motsvara 1:18:12 på halva sträckan, så alldeles orealistisk borde inte min målsättning vara. Åtminstone torde denna kalkylator vara mer tillförlitlig när det gäller från maraton till halvmaraton än tvärtom. Men att det skulle bli lätt inbillar jag mig inte. Det kommer att krävas flera veckor av hårt slit för att komma i den form som det krävs att komma ner till dessa tider.

Men som jag nämnde tidigare finns det goda förutsättningar nu när jag inte har några skador och när jag dessutom har bra motivation inför resten av säsongen.

Då det gäller mina målsättningar för maraton är det att underskrida 2:45 ännu denna säsong. Det planerar jag att göra senast vid Vanda Marathon i början av oktober. Troligen blir det dock ett maratonlopp till innan dess, eventuellt i Jakobstad 24.7.

Förra veckas träning:

Måndag 27.4:

Lugnt distanspass 10 km (5:35 min./km)

Tisdag 28.4:

Musses stege 2×3-2-1 km (totalt 18,2 km)

Onsdag 29.4: 

Distanspass 13 km + 60 min. styrka (Wasa Sports Club)

Torsdag 30.4:

2 km uppvärmning, 8 km på 34 min. (4:14 min./km), 2 km nedjoggning + styrka mage och rygg (hemma)

Fredag 1.5:

Vila

Lördag 2.5:

Långpass 23 km + styrka mage och rygg (hemma)

Söndag 3.5:

Lugnt distanspass 14 km

Totalt 6 pass och 90,2 km löpning

Kommentar:

På grund av förkylning blev förra veckan rätt lugn. Framförallt blev kvalitetspassen lugnare än planerat. På tisdagens kvalitetspass som genomfördes i form av en intervallstege på 2×3-2-1 km var det riktigt tungt och jag vågade inte köra i önskad fart. På torsdagens kvalitetspass med ett tempopass på 8 km kändes det bättre, men jag tog ändå det säkra före det osäkra och körde i en lugnare fart än vanligt. Till denna vecka hoppas jag att det känns så bra att jag kan börja köra i mer normala farter på mina kvalitetspass igen.

rotterdam marathon början 2

Lite bilder från Amsterdam innan jag börjar redovisa för mitt festande från senaste veckor. 🙂 Här vid starten av loppet när fältet var samlat. Lite överraskande fanns det löpare som inte alls hade i de snabbare fälten att göra och därför var det lite onödigt trångt till en början. Men som tur skingrades fältet rätt snabbt och man kunde börja köra i sitt eget tempo.

rotterdam marathon slutskedetEn bild från när jag passerade 40-kilometers passeringen. Vid detta skede var jag smått medvetslös och farten sjönk rätt radikalt efter detta.

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Henrik

    Kul att du är igång igen och grattis till en riktigt bra tid på marathonloppet.
    Vilken halvmara har du tänkt springa framöver?

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *