Förra veckans träning

Förra veckan körde jag ännu med samma upplägg som veckan innan, nämligen med högst ett pass om dagen. När jag sammanfattar veckan kan jag konstatera att det blev lite väl mycket störningsmoment för få de rätta förutsättningarna för en bra träningsvecka. Från torsdag till söndag var jag tvungen att köra distanspassen tidigt på morgonen och långpasset på fredagskvällen efter en rätt lång arbetsdag. Ingen av dessa tidpunkter är speciellt gynnsamma för mig ifall jag siktar på att prestera under passen.

PicsArt_1376328176360
Stockholmsslick är inte min nya grej, utan det var ett riktigt ösregn under dagens träningspass. 🙂

Jag kom ändå upp till den mängd som jag lagt upp som målsättning för veckan, nämligen 140 km löpning fördelat på 7 träningspass. Med tanke på att jag började veckan med ett kvalitetspass redan på måndag skulle det ha funnits förutsättningar för att köra hela 4 kvalitetspass under veckan. Lördagens aktiviteter förstörde dock möjligheterna att köra ett pass i bra fart på söndagen.

Ibland finns det dock viktigare saker än träning och jag hade ju inte lagt speciellt hårda krav på mig själv de två veckorna efter Jakob Marathon. Detta visade sig bland annat i rätt slarvig kosthållning och slarv med sömn och stretching. Eftersom jag annars brukar köra med en rätt strikt diet inne i veckorna fick jag snabbt några extra kilon att bära på till följd av mitt slarvande. Man skulle inte tro det, men dessa extra kilon märks rätt snabbt i löpningen. Framförallt under kvalitetspassen som långpassen och intervallerna.

Nu är det dock tänkt att jag helt och hållet skall börja lämna bort ölen, godiset och bullarna samt börja hålla igen lite under lunchpauserna på jobbet. På sin höjd blir det en frossardag i veckan på fredag eller lördag.

Det kan tänkas att frågor gällande mat och vikt får en lite väl stor plats när det gäller min maratonuppladdning. Som jag uppfattar det finns det inte speciellt mycket alternativ om jag har som målsättning att komma under eller i alla fall i närheten av 2:45 i Berlin. Jag har redan från förut en rätt stor kroppsmassa i jämförelse med många andra löpare. Ifall jag skall komma ner till något som liknar en idealvikt till maratonloppet krävs det därför att jag ligger på en väldigt låg fettprocent.

Dessa problem hade jag aldrig innan jag började med maraton. Då åt jag nästan alltid hälsosamt varje dag i veckan och hade inga som helst problem att hålla mig från ohälsosam mat. På något sätt är det som om maratonträningen skulle trigga igång de extrema sidorna i en och därför känner jag att jag behöver periodisera levernet för att orka ladda om för en ny träningsperiod. Jag känner att jag behöver en startpunkt där jag helt och hållet bara fokuserar på att allt sköts helt perfekt. Som motpol behöver jag sedan även veckor då jag helt och hållet struntar i allt som har med hälsosamt leverne att göra.

Idag körde jag intervaller på 2×3-2-1 km i ösregn. Den första serien gick till och med över förväntan och jag hade inga större problem att hålla mig till maratonfart och t.o.m under. Vid den andra serien gick det dock segare och jag fick hålla tillbaka lite för att inte riskera mjölksyra. Totalt fick jag ihop 19 km löpning under kvällens pass och 26,5 km löpning med dagens morgonpass.

Denna vecka kommer jag att övergå till att köra morgonpass igen. Det blir en stegvis övergång så att det blir endast 3 morgonpass denna vecka och totalt 10 stycken träningspass totalt under veckan.

Förra veckans träning:

Måndag 5.8:

Intervaller 3×2 km, 4×1 km, totalt 18 km löpning med uppvärmning och nedjoggning

Tisdag 6.8:

Distanspass 17 km + styrka WSC

Onsdag 7.8:

Backlöpning 7×400 meter flack backe och 5×340 meter brant backe (totalt 7,7 km backlöpning), totalt 19,2 km löpning

Torsdag 8.8:

Morgonpass 16 km + styrka hemma

Fredag 9.8:

Långpass 35 km

Lördag 10.8:

Morgonpass 15 km + styrka hemma

Söndag 11.8:

Distanspass 20,3 km (Helsingfors)

Totalt: 7 träningspass och 140,3 km löpning

PicsArt_1376328676816
Lite mindre av dessa laster de närmaste veckorna så kommer nog formen att infinna sig.

PicsArt_1376328480889
Jag har börjat med isbad igen för att skynda på återhämtningen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *