Förra och denna veckas träning

Sent omsider kommer här förra veckans träning, som jag just kom på att jag glömt att redovisa för här på bloggen. Jag har ju haft för vana att göra detta på söndagarna men nu lämnade det bort bland alla övriga göromål.

Nu är vi inne i formtoppningen inför Rotterdam Marathon och har redan haft två vilodagar denna vecka. Någon egentlig “superkompensation” har jag inte känt av ännu och benen är fortsättningsvis rätt trötta och tröga. Å andra sidan har jag inte förberett mig speciellt väl gällande övriga delar av levernet ännu. Till exempel sömnen har jag fortsättningvis försummat och fallit tillbaka till mina 6-timmars nätter igen. Som tur har jag väl tid att sova lite längre nu under påsken.

En halv vecka är också för lite för att börja känna av effekterna på en ordentlig lättnad i träningen. Troligen kommer det först nästa vecka…om det kommer. Det finns ju nämligen inga garantier för att man blir i toppform även om förberedelserna har gjorts i enlighet med träningsprogrammet.

Så över till förra veckans träning. Det blev mer mängd än planerat och det berodde främst på att tisdagens intervallpass blev så mycket längre än planerat när vi blev tvungna att avbryta utomhuslöpningen och förflytta oss till löpbandet på grund av halkan.

Förra veckans träning:

Måndag 23.3:

Distanspass 17 km + styrka 60 min. (Wasa Sports Club)

Tisdag 24.3:

7,35 km utomhus varav 2 km tempo (avbröt och förflyttade oss till löpbandet vid WSC), 3×4 km på löpband (14:35-14:10-14:00), 1,7 km nedjoggning. Totalt 21,8 km löpning.

Onsdag 25.3:

10,3 km återmhämtande distanspass, styrka 45 min., 30 min. vattenlöpning.

Torsdag 26.3:

5 km uppvärmning, 5×450 meter flack backe+6×230 meter brant backe (totalt 7 km backlöpning), 5 km tempolöpning med snittfart 3:58 min./km som avslutning (totalt 17 km löpning)

Fredag 27.3:

Vila

Lördag 28.3:

Långpass 30 km, snittfart 4:47 min./km. Sista 5 km med snittfart på 4:02 min./km

Söndag 29.3:

Återhämtande distanspass 11 km + styrka 75 min. (WSC)

Totalt 6 pass och 107,1 km löpning

Träningen denna vecka:

Måndag 30.3:

Vila

Tisdag 31.3:

Uppvärmning 3 km, 4×1 km (strax under maratontempo 3:40-3:50 min./km), 3 km nedjoggning. Totalt 11 km löpning.

Onsdag 1.4:

8 km lätt distans + lite styrka hemma.

Torsdag 2.4:

3 km uppvärmning, 6×250 meter brant backe (tot. 3 km), nedjoggning 4 km (totalt 10 km löpning)

Fredag 3.4:

Vila

PicsArt_1428076837779

En sak som jag märkt att blivit lite svårare att motivera sig med är att leva extremt hälsosamt den sista månaden inför ett maratonlopp. Förut kunde jag leva helt utan godis, öl och andra onyttigheter en hel månad innan ett maratonlopp och följaktligen tappade jag också en hel del vikt inför loppen. Nu har jag visserligen levt hälsosamt, men har ändå unnat mig en del godsaker på veckosluten.

Jag är också flera kilo tyngre än vad jag vanligen brukar vara inför ett maratonlopp, men det behöver inte vara något dåligt. Jag har mer muskler på benen än tidigare och fettprocenten är som alltid låg. Jag har ingen aning om hur viktigt det sist och slutligen är med slimma sig inför ett maratonlopp.

PicsArt_1428077056584

Från nästnyaste numret av Runner’s World. Överraskande många bland löpare anser att stretching är onödigt. För mig är det dock oerhört viktigt om jag skall få ut steget ordentligt. Det märks direkt i löpsteget när jag slarvat med stretchingen och jag försöker därför vara extra noggrann med stretchingen de sista veckorna inför maratonloppet.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *