Här är mina egna favoriter bland de löparskor som jag använder just nu

bästa löparskor som jag använder just nu

Det finns ett enormt antal löparskor på marknaden och det kan göra det svårt att välja bland allt utbud. Vilka är bästa löparskor 2024 för just mina behov. Detta är en fråga som är nästan omöjlig att besvara helt objektivt eftersom det beror på så många faktorer. Här tar jag fram mina favoriter bland de modeller av löparskor som jag själv använder just nu.

I ett skilt inlägg har jag också tagit fram bästa löparskor 2024 inom en rad olika kategorier, som t.ex. bästa löparskor för pronation, bästa löparskor för breda fötter och löparskor med bästa dämpning. Men i detta inlägg fokuserar jag alltså på mina helt egna unika behov och tar fram mina egna favoriter.

Som flera av er känner till testar jag ett enormt antal löparskor under ett år, både för privat bruk och i min roll som löparexpert på jämförelsesajten Prisjakt. Vanligen har jag runt 5-6 löparskor som jag roterar mellan under en typisk träningsvecka, som jag fördelar på 7 löppass i veckan.

1. Craft PRO Endur Distance

bästa löparskor som jag använder just nu

En av mina favoriter just nu är Craft PRO Endur Distance. Detta är enligt mig en av de mest underskattade löparskorna på marknaden just nu. Den har ett ypperligt pris/kvalitetsförhållande och är en av de bekvämaste löparskorna jag haft på mina fötter.

Den har en ergonomiskt formad mellansula för ökad komfort och det märks redan när man sätter den första gången på fötterna. Personligen gillar jag även den tunna plösen och den lätta vikten.

Denna sko ger också ett riktigt bra skjuts i steget och jag använder dem just nu för de flesta av mina intervallpass.

2. Hoka Mach 5

bästa löparskor som jag använder just nu

Hoka Mach är en av mina absoluta favoriter bland Hokas löparskor. Med en tunn plös, lätt vikt och minimalistisk design är den en av deras snabbaste modellen. Själv tycker jag ändå att den har tillräckligt med dämpning för att använda den som mängdsko. Jag går mycket på löpkänsla när jag väljer mina löparskor och denna är enligt mig en av de modeller som en längre tid erbjuder bäst löpkänsla från märket.

Tidigare hade jag även den Hokas mest populära modell Clifton, men den passar inte riktigt min löpstil.

Nu har även nya Hoka Mach 6 lanserats och det kommer att bli intressant att testa denna modell snart.

3. Nike Zoom Fly 5

bästa löparskor som jag använder just nu

En modell av löparskor som jag ägt alla modeller av sedan den lanserades är Nike Zoom Fly. Speciellt för den som lider av Mortons Neurom är denna modell utmärkt eftersom den har en tjock och väldämpad framdel på sulan som tar bort all känsla av markkontakt och skyddar trampdynan på framfoten.

Denna använder jag främst som vardagssko och för löpband och det är också där jag tycker att egenskaperna främst kommer till sin rätt. Det tar ett tag innan sulan mjuknar tillräckligt för att den skall vara optimal för asfaltslöpning.

Det som jag även gillar med denna skomodell är pris/kvalitetsförhållandet. Den har i princip samma hållbarhet som Nikes mest populära skomodell Pegasus – vilket säger en del då denna troligen är en av de mest hållbara av alla skomodeller på marknaden.

4. Nike Alphafly 2

bästa löparskor som jag använder just nu

Den skomodell som jag använt allra mest under det senaste året är Nike Alphafly 2. Priset kan avskräcka vissa, men detta är faktiskt en av de premiummodeller från Nike som faktiskt är värd sitt pris tack vare hållbarhet. Mycket tjat om hållbarhet på skorna här, men för mig är det viktigt när jag investerar i löparskor. Man vill ju få valuta för sina pengar.

Nike gjorde mycket för att förbättra hållbarheten på Alphafly i övergången från den första till den andra versionen. Jag ägde två par av Nike Alphafly 1 och båda dessa slets ut i förtid på grund av hål i tårna. Till den andra modellen förbättrade man överdelen och gjorde samtidigt yttersulan mer hållbarhet med ett nytt gummimaterial.

Det faktum att jag redan sprungit drygt 2000 km med dessa löparskor och de ännu är i prima skick säger något både om slitstyrka på både överdel, mellansula och yttersula. En av de bättre investeringarna hittills av alla löparskor jag haft.

5. Nike Alphafly 3

bästa löparskor som jag använder just nu

Är nya Nike Alphafly 3 värd all den “hype” som den fått både innan och efter att den lanserades? Baserat på egna tester finns det all orsak till att benämna detta till en av de snabbaste löparskorna i världen just nu. Jag är redan inne på min fjärde vecka med dessa och har testat dem på allt från intervaller, till distanspass och långpass.

Det märks redan när du första gången lägger din fot i skorna att denna kommer att erbjuda en bra skjuts i steget. Det kan jag oftast bedöma redan när jag går i ett par löparskor. Det är en alldeles speciell känsla att springa i dessa löparskor och om du siktar på personliga rekord under dina tävlingar i vår och sommar är detta definitivt en modell att satsa på.

Priset kan verka aningen högt för många, men om du satsat åtskilliga månader på att finslipa formen inför ett marathon kan jag lova att denna kommer att erbjuda en extra skjuts framåt i jakten på personliga rekord.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *