Den bästa hjälpen mot Mortons Neurom

hjälp mot mortons neurom

Det är sällan en skada som hindrar den “hårdhudade” löparen från att springa, men det kan ändå vara något som påverkar löpningen avsevärt på grund av smärtan. Mortons Neurom är något som jag lidit av i många år nu och tidvis kan jag ha riktigt ont under trampdynan i framfoten.

Skadekompassen.se använder följande beskrivning av Mortons Neurom:

Mortons neurom, syndrom eller sjukdom kallas den skada som drabbar en nerv i framfoten och som då genererar en smärta i främre delen av foten och ut mot tårna.

Tidvis har jag använt mig av skoinlägg, men eftersom dessa ökade vikten med minst det dubbla på mina skor har jag sprungit utan inlägg i många år nu.

Det som är problematiskt med Mortons Neurom är att det egentligen inte verkar finnas någon annan hjälp än att ta till kniven om man vill bli kvitt problemen. Då det varit som värst kan man ha riktigt ont vid varje löpsteg och efter ett tag känns det som att hela foten domnar bort när man sprungit tillräckligt länge.

bästa skor mot mortons neurom 2023

En sak har jag dock konstaterat gällande Mortons Neurom. Man bör undvika skor med smal framfot och även tunn och mjuk framdel. Allt detta har underlättats betydligt i och med att många skotillverkare numera gått in för en rejält dämpad sula. När jag använder skor som Nike Alphafly (nedan) eller Vaporfly känner jag inte alls av problemen.

bästa skor mot Mortons Neurom

Mina Nike React Infinity borde i teorin vara optimala för dessa problem eftersom de är utformade för skadebenägna löpare. Men för Mortons Neurom är de inte de bästa skorna på marknaden. De har en något för tunn och mjuk framdel för att kunna springa på asfalt eller betong, trots att de är bra dämpade i övrigt.

bästa hjälpen mot morton neurom

Det finns även några andra skomodeller som jag kan rekommendera om du har problem med Mortons Neurom. Det är Nikes modeller Nike Zoom Fly (ovan) och Adidas Prime X eller Boston. Nike Zoom Fly är en något förmånligare modell av löparskor från Nike med en hårdare mellansula än tidigare nämnda modeller.

När jag använt denna sko har jag heller inte alls känt av några problem med Mortons Neurom. Sulan i framfoten är tillräckligt tjock och hård för att skydda från stötarna i marken.

Adidas Boston har numera en betydligt mer dämpning under framtårna i och med att man introducerade kolstavarna för några år sedan. Alla dessa skomodeller har tillräcklig tjock framdel för att undvika att trampdynan får de stötar som framkallar smärtan.

En annan sak som det gäller att minnas när man väljer skor är att köra med en tillräckligt stor storlek för att ge framtårna tillräckligt med svängutrymme. Ifall tårna trängs ihop på grund av för smala skor är risken betydligt större att förvärra besvären med Mortons Neurom. Jag köper alltid minst en storlek för stora skor när jag köper löparskor.

Det är även bra i övrigt att inhandla en nummer för stora löparskor om du springer långlopp som maraton. I början kan det kännas ovanligt, men du vänjer dig snabbt.

Det finns naturligtvis många fler modeller på marknaden som säkert har samma goda egenskaper som hjälp mot denna åkomma. Men bland de modeller jag testat är nämnda modeller från Nike bland de bästa. Även Hoka och deras modell Clifton har fungerat bra mot Mortons Neurom.

Tyvärr har jag inga andra förslag att komma med då det gäller att avhjälpa de besvär som Mortons Neurom förorsakar. Det gäller bara att välja mjukt underlag om man springer med tunn och/eller mjuk botten och sedan tjock och välbyggd sula om du springer på asfalt eller annat hårt underlag.

Tags from the story
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Jonatan

  Hej!

  Är 40 år och joggar kontinuerligt men fick sluta pga mortons neurom i högerfoten. Opererade mig för ett år sedan nu och kunde börja springa igen efter ca 6 mån. Känner inga nervsmärtor längre. Har förlorat lite känsel och känslan av att fotdynan är lite svullen (fast den inte är det) finns där men totalt sett är jag väldigt nöjd med operationen. Kan verkligen rekommendera det.

  1. says: Benny

   Hej,

   Jag hade stundvis väldiga besvär med Mortons Neurom i vänstra foten då jag körde två pass om dagen. Nu har jag inte känt något på snart ett år, så det verkar med andra ord som att det till stor del var belastningen som gjorde att jag fick besvären. Sedan årsskiftet har jag kört ett pass om dagen och nu verkar det ha läkt av sig självt. Det återstår att se hur foten reagerar när jag höjer på mängderna igen till nästa marathon, men hoppfullt är det ju i alla fall att det ibland också kan läka utan ingrepp. Men skulle det ha fortsatt med samma besvär skulle jag definitivt ha funderat på operation också. Men sedan finns det ju också, som jag skrev här, skor som verkar hjälpa mot besvären och kanske detta också är en av delorsaken till att foten nu läkt. Jag har kört med rätt typ av skor det senaste året.

  2. says: Eva Ani

   Hej,

   Var gjorde du operationen? Hört så mycket positivt/negativt om operation så det skrämmer en att operera. Men härligt att det känns bra för dig

 2. says: Björn

  Hej Benny,

  Den korta frågan. Har du några nya skomodeller och att tipsa om eller gäller Nikes Fly och Vaoprfly ännu för dig?

  Vad jag letar efter? Skor som är lätta, för asfalt/elljusspår, med god dämpning fram och gärna med lite skydd från underlaget.

  Vad jag gör? Mortons är inte kul, ffa inte om man råkar kliva på en sten som träffar det drabbade tåfästet. Då kan man nästan avsluta passet direkt. Försöker springa mestadels stig men blir även en hel del asfalt. Har fått lugna ner mig med framfotsisättningen och övergått till ett mer varierat fotnedslag under träningspassen (framfot i uppförsbacke, mellanfot och ibland häl vid plant underlag tex), allt för att inte trigga smärtan. Drar även åt skosnören mer upptill och lämnar det löst nere vid framfoten. Inomhus är det alltid tofflor som gäller. Annars knäpper det i tån, gör ont, svullnar, får mig att halta etc…you name it.

  Springer inte mycket, men håller mig i form med ca 2 eller 3 x 5km per vecka året om.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *