Ett liv utan kött och andra förbättringar i kosthållningen

malta spinola bay

Jag vet att jag hade som nyårslöfte att hålla mig bort från alkohol i två månader efter nyår. Då hade jag dock inte kollat in vårt festschema från jobbet. Jag har ju haft som princip att aldrig missa ett tillfälle till fest då det ordnas i jobbet, eftersom det är ett utmärkt tillfälle att lära känna människor utanför jobbtid.

Inte heller igår missade jag festandet och det känns minsann idag. Jag har dock ingen större ångest över detta eftersom jag levt mycket hälsosamt under den första månaden av året.

Som jag redan tidigare nämnt har jag inte haft några större problem med att följa mitt nya kostschema, som i huvudsak går ut på att helt leva på vegetarisk föda. Hemma äter jag endast grönsaker och frukt, men på jobbluncherna går det inte helt att undvika kyckling då vissa av restaurangerna inte erbjuder alternativ för veganer.

hälsosam kost
Denna vecka har det blivit lunch på terrass samtliga dagar.

Alkohol har jag också lämnat helt bort till luncher även på veckoslut, bortsett från igår då.

Allt detta tillsammans med mer vila och avslappningsövningar har definitivt bidraget till ett större välmående och jag kommer att se till att försöka följa detta upplägg även i framtiden. Det som jag även skall försöka hålla mig borta från i framtiden är mjölkprodukter. Jag har inte druckit mjölk sedan jag var barn, men till frukostflingorna på jobbet blir det nu som då mjölk och det skulle gälla att få bort.

Utmana matrutinerna

Ibland känns det som att vi alltför ofta går i gamla vanor utan att kritiskt granska våra val. Det gäller inte minst vad vi stoppar i oss. Speciellt Österbottningar har en stark tradition av att det skall vara kött till varje måltid. Varför då? Det finns egentligen inget från djurriket som är något måste att äta. Det är just det som kommer från djurriket som är så skadligt för vår hälsa och bidrar till trötthet och seghet.

Oftast är såklart köttet det godast man kan äta, men om du vänjer dig med att äta i huvudsak grönsaker kommer du att märka att det går att tillreda dessa riktigt bra och med god smak. Dessutom kommer man aldrig in i den där matkoman som är så vanlig efter en rejäl måltid med kött och potatis/pasta.

veganmat
Jag har till och med sett till att koka hemma kvällstid denna vecka. Något som annars inte hör till vanligheterna på grund av mitt överfulla schema.
restauranger st. julians malta
Igår blev det ändå en öl till maten som förberedelse inför kvällens fest.

Sommaren är här

Självklart bidrar också det allt varmare vädret och de längre dagarna också till välmåendet just nu. Jag har sett en del klagomål på Facebook-gruppen Svenskar på Malta gällande det kalla vädret vintertid, med framförallt hög luftfuktighet och väldigt kalla inomhustemperaturer. Bortsett från några dagar runt nyår har jag dock inte alls märkt av att det skulle ha varit speciellt kallt alls här. Det har mest känts som en typisk finsk sommar, med temperaturer runt 15 grader… med den skillnaden att här oftast är soligt.

Nu känns det också alltså som att det snabbt blivit varmare här och nu når vi upp till runt 17 grader de flesta av veckans dagar. Det verkar alltså inte som att man ens hann tappa sin solbränna denna vinter eftersom både lunchpauserna på terrasserna och långpassen på veckosluten verkar ta på rätt bra.

Det enda som jag måste ta tag i nu är att se till att få mer sömn samtliga av nätterna. Nu har jag ibland vaknat alltför tidigt. Oavsett hur pigg man än känner sig när man vaknar kl. 4 eller halv fem, lönar det sig sällan att vakna så tidigt med tanke på dagens program. Jag känner mig rätt energisk av det fina vädret, men visst kan det bli ännu mycket bättre om man ser till att få 7-8 timmar av sömn.

gymnastikövningar
Gymnastikövningarna fortsätter. Denna vecka körde jag morgonpass med styrka och löpning samtliga dagar innan jobbet och speciellt gällande flexibilitet i ryggpartiet märker jag stora förändringar sedan årsskiftet. Det ger också bra effekt i löpsteget att få bort styvheten i ryggpartiet. Jag är ju ingen akrobat direkt, men med tanke på hur styv jag alltid varit har det skett klara förbättringar på senaste tiden.
Även styrkemässigt sker det hela tiden förbättringar. Det är inte optimalt med tanke på maratonlöpning, men just nu är fokuset minst lika mycket på strandformen. 🙂
Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *