En vecka med mycket fart

Förra veckan var mycket lyckad både ur träningssynpunkt och även i övrigt. Redan på torsdagen begav vi oss iväg till mina hemtrakter för att fira Jakobs Dagar. Det skulle visa sig bli ett veckoslut med fullt pådrag ända från det att vi anlände tills dess att vi återvände till Vasa på söndag kväll. Simning flera gånger om dagen, playstation med systersonen, träning och stadsbesöken gjorde att det var fullt program från morgon till kväll. Det var som alltid riktigt roligt att hälsa på hemma.

Förra veckan blev också den vecka då det kändes som att jag på allvar var tillbaka. Tre fartpass där jag äntligen kom ner i de farter som behövs för att följa Janne Holméns 2:45-program var saldot. Ännu saknar jag ett tröskelpass på 16 km i en snittfart på strax över 4:00 min./km och 30 km där sista 10 km skall gå på 40 minuter för att vara up-to-date med mitt träningsprogram. Men jag är mycket nära då jag äntligen börjat komma ner i farter på en bra bit under 40 minuter på milen under träning. Man skall ju ändå komma ihåg att jag ändå har bara två veckor med tröskelpass bakom mig.

När man ser på mängden var förra veckan rätt lugn med endast 5 stycken träningspass och drygt 87 km löpning. Men om jag lärt mig något under de senaste åren så är det att kvaliteten på träningspassen är betydligt viktigare än mängden. Därför bryr jag mig inte speciellt mycket fastän det bara skulle bli endast 4-5 träningspass i veckan bara jag får genomfört mina nyckelpass. Detta brukar i allmänhet räcka för att utvecklas i sin maratonträning.

Förra veckas träning:

Måndag 21.7:

Tröskelpass 10 km snittfart 3:55 min./km, totalt 15 km löpning

Tisdag 22.7:

Vila, 30 min. vattenlöpning

Onsdag 23.7:

Tröskelpass 10 km snittfart 4:00 min./km, totalt 15 km löpning

Torsdag 24.7:

Lugnt återhämtande distanspass 15 km

Fredag 25.7:

Långpass 29 km + vattenlöpning

Lördag 26.7:

Vila

Söndag 27.7:

Distanspass 13,6 km

Totalt 5 träningspass och 87,6 km löpning

långpass 25.7.2014 joso
Med syrran på långpass tidigt på fredagsmorgonen. Vi startade redan kl. 7.45 på morgonen, men det var nästan lika varmt då som senare under dagen. Vi sprang den 29 km långa sträckan från Lepplax till Fäboda.

långpass 25.7.2014 energigel

Favoritgelen var med under långpasset.

dykning fäbodaGenast efter långpasset hoppade jag i det härligt svala vattnet vid Fäboda. Följt av lite lugn vattenlöpning som syns på videon nedan. 🙂

2014-07-24 09.44.28 from Benny on Vimeo.

långpass 25.7.2014 resultat
Resultatet från fredagens långpass. Vi började i ett lugnt tempo på en bra bit över 5:00 min./km och ökade efterhand. De sista 10 km avverkade vi i ett riktigt bra tempo på 4:20-4:40 min./km.

PicsArt_1406562144206Lite återhämtningsdricka efter hemkomsten.

PicsArt_1406562022489På lördagen besökte vi folkfesten Jeppis Pride. Det var roligt att se att så mycket människor ställde upp för evenemanget och för det viktiga budskap som förmedlades. Det är verkligen dags att vi i Finland tar tag i saken och ger alla samma rättigheter oavsett sexuell läggning. Att vi i Finland bland annat ännu inte godkänner adoption för homosexuella känns som väldigt föråldrat. Religion eller vad det nu är som vissa anger som orsak skall aldrig få utgöra hinder för mänskliga rättigheter.

distanspass 27.7.2014 resultat
På söndagen hade vi också rätt bra fart på vårt distanspass.

simbildVi tog verkligen ut allt av det varma och vackra vädret och badade flera gånger om dagen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *