En vecka med försiktighetsåtgärder

Trots vissa avvikelser från det planerade veckoprogrammet har även denna vecka varit relativt lyckad. Alla de planerade nyckelpassen har jag kunnat köra i enlighet med programmet. Det är endast när det gäller de återhämtande passen mellan dessa som jag avvikit lite från det jag tänkt göra. Nu är jag inne i ett så kritiskt skede av min träning inför Paris Marathon att jag hellre tar det säkra före det osäkra och vilar eller kör alternativt ifall jag har små skadekänningar på gång. Därför kan det också tänkas att det blir några alternativa pass nästa vecka istället för de återhämtande löppass som jag brukar köra mellan de kvalitativa passen.

Denna vecka fick jag i alla fall ihop 113,5 km löpning fördelat på 6 träningspass. Antalet träningspass kan tyckas vara i mindre laget med tanke på mina målsättningar inför Paris Marathon. Speciellt i jämförelse med de mängder som jag körde ifjol. Då blev det ju oftast 10 pass i veckan. Jag är ändå inte speciellt stressad över att jag inte kör fler än 6-7 pass per vecka just nu. Det viktigaste är att jag klarar av att köra de nyckelpass som jag har under veckan i de farter som finns i mitt träningsprogram. Däremellan är det minst lika viktigt att jag hinner återhämta mig hyfsat mellan dessa nyckelpass.

Nästa vecka har jag faktiskt tänkt ersätta något av mina återhämtande pass med alternativ träning. Detta blir i form av spinning, vattenlöpning eller på crosstrainer. Då blir det inga vilodagar eftersom följande vecka igen kommer att vara en återhämtande vecka.

Idag blev det ännu ett kvalitetspass med först 8 km i 2,5-3 procents lutning på löpbandet och i en fart på 13-14 km/h. Sedan tog jag bort lutningen och körde de sista 6 kilometerna på 23:04, alltså i farter på 16-17 km/h. Totalt blev det 14 km löpning idag.

Även idag har jag känt mig rätt trött och sliten. Långpassen där vi först kör 20-22 km utomhus och sedan 10-12 km inomhus i maratonfart verkar att slita rätt hårt på kroppen. För två veckor sedan när vi körde ett likadant långpass var jag lika trött dagen efter och idag kände jag mig trött även om jag för ovanlighetens skull hade sovmorgon. Imorgon blir det dock ett lugnt pass innan vi igen kör hårt på tisdag.

Veckans träning:

Måndag 10.2:

4 km uppvärmning, 16 km på 62:42 +styrka (löpband, Wasa Sports Club)

Tisdag 11.2:

14 km återhämtande distans (utomhus)

Onsdag 12.2:

8 km stegrande, 10 km på 38:38 +styrka (löpband, WSC)

Torsdag 13.2:

14 km stegrande men lugnt distanspass (utomhus)

Fredag 14.2:

Vila

Lördag 15.2:

Långpass 33 km, första 21 km utomhus, sista 12 km på 47:43 på löpband

Söndag 16.2:

8 km stegrande med lutning 2,5-3%, sista 6 km på 23:04 utan lutning (löpband, simhallen)

Totalt 6 träningspass och 113,5 km löpning

PicsArt_1392571499743
Vad skulle jag göra om jag var ledig hela dagarna? Troligen skulle jag lägga en stor del av tiden på att läsa. Jag älskar att sitta och läsa och skulle mer än gärna sitta dagarna i ända och göra just detta. Tyvärr hinner jag sällan läsa mer än bara några sidor innan läggdags för tillfället, men jag hoppas att en dag få tid för att läsa igenom det stora hemmabibliotek som jag samlat på mig de senaste åren.

PicsArt_1392573857037
Men nu skall jag faktiskt ta mig tid att läsa lite. På med mina favoritsockor som jag fick av Heidi till födelsedagen och sedan skall jag äntligen ta mig tid för att läsa The Tipping Point av Malcolm Gladwell. En  bok som jag planerat att läsa i över ett år…

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Heidi

    Trist om du har skadekänningar! Var det ljumsken? Nu vet jag ju inte om du har samma men mina ljumskproblem gick inte om före jag slutade stretcha höftböjarna och istället stretchar rumpan riktigt ordentligt varje dag.

    1. says: Benny

      Jo, det är ljumsken på högra benet som krånglar. Tack för tipset! Jag skall testa med att stretcha rumpan ordentligt. Har nog försökt med det mesta, men besvären verkar vara riktigt svåra att bli av med…

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *