Distanspass 22 km

Det är sällan jag kör så långa distanspass mitt i veckan som jag gjorde idag. Detta även om ett av de maratonprogram som jag hämtar allra mest inspiration från, boken Advanced Marathoning, uttryckligen förespråkar ett överlångt distanspass på minst 20 km i veckan vid sidan av veckans långpass. Orsaken till detta kan väl främst förklaras med tidsbrist, då jag vid sidan om mina distanspass även måste hinna med styrketräning några gånger i veckan för att förebygga skador.

distanspass 11.9

Idag gjorde jag dock lite ändringar i mitt schema efter gårdagens misslyckade intervallpass och beslutade mig för att lägga till lite inslag av kvalitet i dagens träningspass. Med kvalitetspass menar jag främst ett träningspass som inte endast syftar till att återhämta kroppen som de flesta av mina distanspass dagarna mellan mina kvalitetspass annars brukar innebära. Tanken med dagens pass var inte att dra upp något våldsamt tempo då jag har backlöpning imorgon, utan kvaliteten bestod i att förbättra kroppens förmåga att köra på fettreserverna. En lightversion av långpasset med andra ord.

Eftersom jag körde passet genast efter jobbet var jag idag rätt tom i magen då träningen startade. På lunchen hade jag också ätit enbart en sallad, vilket gjorde att jag var mer eller mindre tömd på kolhydrater när jag körde igång passet. Allt detta gjorde att effekten av passet blev ännu bättre än om jag först skulle ha ätit och sedan väntat några timmar med att träna.

Idag hade jag inga problem med magen, vilket kändes riktigt skönt efter den senaste veckans många problem på den fronten. Tempot under dagens träningspass var väl inget att hurra för. Jag körde mest på känsla och låg största delen av passet på ett tempo på 4:50 min./km, med de snabbaste kilometrarna på 4:05 min./km. Snittfarten för hela passet landade på 4:41 min./km. Totalt fick jag alltså ihop 22 km löpning under kvällens pass.

PicsArt_1378922527280
Genast efter passet fyllde jag ett fotbad med is från fyra av dessa burkar. Riktigt bra för återhämtningen.

PicsArt_1378922684790
För några veckor sedan började jag ladda i mig extra tillskott med järn och folsyra. Jag har alltid haft ett lågt HB och har funderat om de senaste månadernas trötthet berott på just detta. Det skulle ju vara riktigt enkelt att gå och ta ett blodprov för att kolla upp detta. I och för sig är det så knappt med tid inför Berlin Marathon så att det är lika bra att vara ovetande om mina värden i detta läge. Men inför en ny säsong kan det vara en bra idé att kontinuerligt följa med dessa värden. Speciellt under perioder av hård träning.

PicsArt_1378922822093
Jag använder mig även av grönt te extrakt för att få igång fettförbränningen. Det lär tyvärr inte finnas några preparat för att minska på muskelmassan…

PicsArt_1378922884318
Boken som jag hämtat mycket inspiration från gällande min maratonträning. I övrigt bygger det mesta av min träning på Janne Holméns maratonprogram, där det mesta av träningen bygger på 3 stycken kvalitetspass/veckan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *