Disciplin gällande kosten – men träningen då?

maratonträning

Förra veckan blev lite halvdan träningsmässigt. Det började med en spontanresa till Tammerfors måndag och tisdag. För det mesta brukar jag ta med mig träningskläderna på resor, men nu tog jag beslutet att ta träningsfritt då det ändå bara handlade om drygt ett dygn på plats.

Även på söndag blev det ledigt efter att jag festat lite på lördagen. Med andra ord blev det endast 4 träningspass förra veckan, mot det normala antalet på minst 7 pass i veckan. Det blir man ingen löpare med, men å andra sidan finns det viktigare saker att fokusera på just nu. Viktigast är att man håller sig i hyfsad form.

Bra utsikt över Tammerfors i baren vid Sokos Hotel Torni.

De senaste månaderna har det blivit rätt mycket styrketräning och musklerna har också samlats rätt bra på kroppen även om jag äter alltför lite muskeluppbyggande mat för att utvecklas optimalt på det området.

Jag äter ändå väldigt hälsosamt just nu. Mest blir det smoothies, ägg och sallad. Det är länge sedan jag haft sådan disciplin gällande ätandet. Men när man väl kommit in i det hälsosamma levernet är det rätt enkelt att hålla sig bort från skräpmat.

Detta trots att det är sommar. Vanligen brukar det vara ett visst problem att hålla sig disciplinerad under sommaren med allt ätande ute, men denna sommar utgör ett undantag. Troligen har det att göra med att jag nu är tvungen att hålla mig på tårna om jag skall få något gjort kreativt sett. Det duger inte att sitta och halvslöa halva dagarna. Nu måste varje jobbtimme vara effektiv.

Det har inte varit många dagar man kunnat köra utan tröja denna sommar, men på fredagen tog jag chansen. Detta trots att det är långtifrån varmt ännu.

Gällande styrketräningen kommer det heller aldrig att bli ett självändamål att bli alltför stor och muskulös. Jag tycker inte att det är speciellt snyggt och så är alltför mycket muskler bara en belastning vid löpningen. Redan nu har jag lite för mycket tyngd för att det skall vara optimalt för maratonsträckan, men det nöts väl delvis bort när man kommer in i den hårdare maratonträningen.

Lite svårt har jag alltså ännu att få någon riktig rytm i maratonträningen. Jobbet går före allt annat och de dagar jag haft en riktigt tung dag har jag inte alls lust att köra speciellt hårt. Jag hade lite mindre jobb i några veckor i början av juli, men i mitten av förra veckan började uppdragen rulla in igen och denna vecka har det varit som normalt igen. Roligt och utmanande är det, men fokuset på träningen har hamnat lite i skymundan den senaste veckan.

Imorgon tänker jag dock försöka mig på ett hårdare tempopass igen och mot slutet av veckan blir det också ett långpass, lagom tills det utlovats varmare väder igen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *