Det senaste från Malta gällande jobbet och träningen

maratonträning malta

Det börjar kännas som jultider även här på Malta. För mig personligen märks det kanske främst i och med att alla svenskar beger sig hem för att fira julen. Det blir inget traditionellt julfirande för mig i år, utan jag ser det främst som ett tillfälle att andas ut och ta det lite lugnare efter en minst sagt hektisk höst.

Visst finns det alla möjligheter att fira traditionell (svensk) jul också här om man har lust för det. På forumet Maltasvenskar på Facebook har jag sett att det finns åtminstone en bar här som ordnar traditionell julmiddag på tisdag.

Precis som med det mesta jag gör just nu lär dock beslutet tas utifrån dagsformen på tisdag. Jag har iallafall plockat ut en semesterdag både på tisdag och på nyårsafton för att få mer behövlig vila medan det är lite lugnare i jobbet.

Som jag nämnt tidigare har träningen lidit en hel del av mina långa jobbdagar under hösten. Egentligen är ju förhållandena här idealiska med tanke på det varma vädret. Då jag nu också har gymkort får benen välbehövlig omväxling från den stenhårda betongen.

I min maratonträning siktar jag alltid på att förbättra mitt personbästa. Men tyvärr tror jag att Malta Marathon kommer lite väl snabbt på för att göra några underverk där. Jag skall ändå se till att anmäla mig för att tvinga mig att sköta träningen och därigenom skapa en bra grund inför sommarens och höstens tävlingar.

backintervaller maratonträning
Från gårdagens backintervaller. Riktigt tuff backe i Floriana när Valletta.

Förhoppningen är ju att så småningom hitta en bättre balans i jobbtillvaron. För att uppnå detta har jag gjort upp flera olika strategier. Eftersom mina bloggar står för ungefär samma inkomst per månad som mitt riktiga jobb med 1/10 av arbetsinsatsen är jag inte redo att överge dessa. Däremot kanske jag behöver tänka på att involvera andra i mitt arbete genom att låta utomstående stå för innehållet på min andra sajt. Då kunde jag samtidigt fokusera alla mina krafter på denna blogg och börja med dagliga inlägg här istället.

Det finns många alternativa vägar att gå. Klart är iallafall att jag lärt mig enormt mycket på mina månader hos det företag jag nu jobbar. Skulle jag nu övergå till att jobba på heltid i mitt företag skulle jag ha helt andra förutsättningar att ta allt till en helt ny nivå.

Men jag är långtifrån klar på jobbet ännu. Bolaget där jag jobbar har många spännande projekt på gång och jag vill gärna vara med på den resan. För den som håller ögonen öppna och är redo att lära sig nya saker, finns otroligt mycket att snappa upp.

styrketräning maratonträning
Styrketräning prioriteras just nu med tanke på strandformen. Sommaren kommer snabbt på här på Malta.

Det här med inlärning är dock ingen spikrak väg uppåt. I perioder med mycket stress kan det kännas som att jag bara blir sämre på mitt jobb. Men då gäller det att komma ihåg att det är så det fungerar med all inlärning. Det är som med träning. Först är allt enkelt och kroppen suger i sig allt. Sedan når man en platå och behöver lite andningspaus innan man når nya nivåer.

En sak som jag redan nu kan märka är att jag fått betydligt bättre uthållighet som skribent. Då jag jobbade på heltid med mitt företagande jobbade jag sällan mer än 6 timmar per dag. Nu kan jag vara igång och skriva upp till 13 timmar per dag. Det är såklart inget att eftersträva om man vill ha balans i livet, men visst har det betydelse att lära sig vara mer kreativ även under trötthet och inte endast under morgontimmarna.

Även om träningen lämnat lite i skymundan under hösten har jag nog lyckats bibehålla en bra motivation även här. Troligen har detta att göra med att jag inte tänker så mycket på resultat just nu. Jag ser mer träningen som ett sätt att hålla mig i form och må bra. Sedan skadar det ju inte heller att man har en lång sommar framför sig… och då vill man ju gärna göra sitt allra bästa för att vara i bästa möjliga form redan från början.

Om man skall jämföra med den finska sommaren, så var det ju en evig ökenvandring där och det påverkade naturligtvis motivationen. Man visste ju aldrig om man verkligen skulle få en varm sommar eller inte. Det var ytterst få dagar då man verkligen kunde njuta av varma dagar. Här är det garanterat varmt väder hela sommaren fram till november. Jag ser verkligen fram emot att få börja med de kombinerade löp- och simturerna igen!

För att vara i bästa möjliga strandform har jag redan nu kört igång med ett rätt tufft schema med styrketräning vid sidan av löpningen. Inte optimalt med tanke på maratonträningen, men man kan ju inte få allt. Denna sommar skall jag vara i min bästa strandform hittills i livet! 🙂

Träningen denna vecka:

Måndag 16.12:

Lugnt löppass 10 km + styrka 45 min.

Tisdag 17.12:

Tempopass 8 km löpband 4:00-3:35 min./km, totalt 12 km + 30 min. styrka

Onsdag 18.12:

Intervaller 10×500 meter på löpband, totalt 10 km löpning + 30 min. styrka

Torsdag 19.12:

Intervaller 10×1 km på löpband, 3:40-3:25 min./km. Totalt 12 km.

Fredag 20.12:

Lugn morgonpass 10 km + styrka 30 min.

Lördag 21.12:

Backintervaller 5km, totalt 15 km löpning (45 min. styrka)

Söndag 22.12:

Långpass 30 km

Totalt 99 km löpning och ca. 12 h träning.

Det finns mycket att jobba på ännu för att få bättre struktur på träningen. Framförallt behöver jag få in fler längre tempopass i utomhusförhållanden. Den senaste tiden har det dock känts aningen motigt att dra på sig löpskorna efter en lång jobbdag för att köra de tuffa tempopassen i mörker, hur varmt det än är ute. Bra att det finns några lediga dagar de närmaste veckorna, så att man kan komma igång även med dessa i dagsljus.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *