Det här med träning och kompromisser…

Idag skulle det vara dags för sista hårdkörningen inför Barcelona Marathon nästa söndag. I planerna finns att dra ett halvmarathon i stegrande tempo, med de sista 10 kilometrarna i tävlingsfart. En tävlingsfart som inte är min maxfart för halvmarathon utan för den tävlingsfart som jag planerar i Stockholm Marathon. Det enda problemet jag har just nu är var jag skall dra detta pass. Hur mycket är jag redo att offra för att få till det perfekta sista träningspasset inför tävlingen?

PicsArt_1362808204094
Vackert väder på väg idag.

Om förutsättningarna vore som förra lördagen med snöstorm är det absolut inget problem att bestämma sig var man drar detta pass. Nu är vädret dock så pass vackert att det verkligen skulle harma att dra passet inomhus.

Problemet är att det med tanke på träningspasset är långt ifrån idealiskt att dra fartpass utomhus i snö och kyla, speciellt nu när temperaturen verkar ligga på -17,5 grader här i Vasa. Det verkar dock som att det kommer att bli varmare rätt snabbt nu från morgonen…

Hur som helst blir det inte frågan om något riktigt fartpass i den rätta bemärkelsen om jag bestämmer mig för att dra passet utomhus. Det blir alltid en glideffekt i frånskjutet när man springer på snö och is, en glideffekt som dessutom brukar leda till att baklåren är väldigt utsatta med tanke på skaderisken.

Med allt detta sagt bör man även ta i beaktande vilken typ av människa jag är. Även om jag är en tävlingsmänniska och till min natur extremt envis, så skulle jag framförallt kategorisera mig själv som en livsnjutare. Det finns upplevelser som jag inte är beredd att pruta på även om det skulle leda till att det att det går lite långsammare på tävlingarna. Några öl här och där på veckosluten är en sådan sak, vackert väder i vårt annars rätt dystra Finland är en annan sak.

Få se hur det blir nu. Beslutet måste dock göras rätt snabbt eftersom det finns mycket praktiska ting att få fixa veckoslutet innan en maratonresa.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *