Dåligt blev bra

Denna vecka började illa med stora bensmärtor och ett misslyckat kvalitetspass på tisdag. När det var som värst på tisdag och onsdag kunde jag knappt stödja mig på mitt högra ben på grund av smärtan i ljumsken. Av någon orsak blev det dock snabbt bättre efter att jag kört mitt tempopass på torsdagen. Jag tror att det snabba tillfrisknandet hade att göra med att jag natten mellan torsdag och fredag sov med ispåsar hårt “fastklistrade” på ljumsken. Åtminstone kändes det som att något mirakulöst hänt när jag vaknade på fredagsmorgonen.

Detta var också vändpunkten på veckan och resten av träningspassen kunde genomföras till och med över förväntan. Långpasset igår och backintervallerna idag var de bästa träningspassen under veckan. Även om jag var rejält slutkörd efter gårdagens långpass kunde jag tillsammans med syrran genomföra ett riktigt bra backpass idag.

Vi började först med en uppvärmning på 4,5 km och sedan blev det först 5×370 meter backintervaller i flack backe och sedan 5×230 meter i brant backe. Totalt fick vi ihop 5,7 km backlöpning på vårt eftermiddagspass. Efter detta körde jag ännu nästan 10 km i stegrande fart så att de sista 4 kilometerna gick i maratonfart på 3:54 min./km.

Det kändes fantastiskt bra under dagens löppass. Även om det inte kändes speciellt bra under tisdagens intervallpass så tror jag att det gjorde underverk för mig att få ett fartpass utomhus. Det verkar som att jag till dagens träningspass redan vant kroppen vid tempopass utomhus eftersom jag kunde köra i maratonfarter på 3:54 min./km i avslappnad stil. Naturligtvis underlättar det också att vägarna nu äntligen är torra så att man inte behöver oroa sig över att halka varje steg man tar.

Nu blir det en lugn vecka innan de sista hårda veckorna inför Paris Marathon. Det återstår endast 3 hårda veckor innan det är dags att lätta på träningen på allvar och påbörja formtoppningen. En formtoppning som är 2 veckor lång.

Backintervaller 23.2.2014 resultat

Sammanfattning av dagens träning efter uppvärmningen på 4,5 km. Med tanke på att joggvilan mellan backlöpning finns med i tiden var snittempot riktigt bra.

backintervaller 23.2.2014 varvtider
Varvtiderna på backlöpningen och “nedjoggningen” på nästan 10 km, där jag alltså körde med en successiv ökning av farten. Varannan är alltså uppför och varannan joggvilan på de första 19 varven.

Veckans träning:

Måndag 17.2:

Crosstrainer 40 minuter och spinning 30 minuter + styrka (Wasa Sports Club)

Tisdag 18.2:

Intervaller 3×4 km, totalt 21 km (ute)

Onsdag 19.2:

Distanspass 14 km

Torsdag 20.2:

Tempopass 16 km på 63:53, totalt 19 km löpning + styrka (löpband, WSC)

Fredag 21.2:

Morgonpass 11 km

Lördag 22.2:

Långpass 35 km

Söndag 23.2:

Backintervaller 5×370 m.+5×230 m. (tot. 5,7 km backlöpning), totalt 20 km löpning (ute)

Totalt 7 träningspass och 120 km löpning

backintervaller 23.2.2014 torra vägar
Kanske ingen drömsyn för alla sportlovsfirare. Men för löparen är de torra vägarna rena drömmen.

backintervaller 23.2.2014 fint väder
Vackert väder idag.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *