Dagens långpass i vackert väder

Jag kunde inte motstå det vackra vädret och det blev således ett långpass utomhus idag. Efter morgonpromenaden med Toffe bestämde jag mig definitivt att det fick bli snölöpning på bekostnad av fartträning idag.

PicsArt_1362828669000
På morgonpromenaden med Toffe bestämde jag mig för att det blir utomhuslöpning idag.

Jag eller framförallt mitt ben är inte riktigt van vid löpning på ojämnheter och halt underlag ännu, så därför var jag in i det längsta osäker på om det verkligen lönade sig att utmana ödet. Dessutom är det som nämnt ingen idé att ens försöka köra i så kallad maratonfart utomhus. Inte ifall man med maratonfart menar en fart som börjar gå under 4:00 min./km. För att köra i de farterna över 20 km krävs ett underlag som inte glider vid frånskjutet.

Det blev sist och slutligen 24 kilometer löpning idag, varav de första 21,1 kilometrarna gick i ett hårdare tempo. Jag körde de första 10 uppvärmningskilometrarna på 47 minuter och ökade därefter farten till ungefär 4:15-4:25 min./km. Den farten höll jag kanske 7 km tills jag började få lite känningar i baklåret på grund av det hala underlaget. Inget allvarligt, men jag saktade ändå ner på farten för att inte riskera några skador. Eftersom de sista 3-4 kilometrarna gick rätt långsamt på runt 4:37-4:47 min./km sprang jag in på 1:34 på halvmaratonsträckan.

Ingen tid som man direkt hurrar över, men med beaktande av underlaget är jag ändå rätt nöjd. Jag tror att jag inomhus på löpband hade klarat ungefär 1:25 på halvmaratonsträckan idag, men med tanke på vädret är jag nöjd att jag valde utomhuslöpning idag.

Nu ska jag ta det lugnt och inte dra några löppass innan tisdag. Mitt ben var riktigt bra idag och jag tror att allt eftersom jag lättar på träningen inför maratonlopppet nästa söndag helt kan slippa den efterhängsna skada som plågat mig i flera månader nu. Mitt mål är att få en bra genomkörare på Barcelona Marathon och efter detta lopp även dra några löppass i staden. Efter denna resa tror jag redan att jag är redo att börja köra ordentligt med sikte på Stockholm Marathon 1.6.2013.

Nu skall jag rusa iväg till stan och börja shoppa inför vår resa.

PicsArt_1362828594835
Dagens färdkost på långpasset

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Josefine

  Hej!

  Var köper du dessa och är de bättre än andra “kolhydratsgel”? Kan man köpa dem i vanliga matbutiker? Har inte sätt det där märket förut nämligen 🙂

  1. says: Benny

   Hej!

   Dessa hittade jag i barnmatshyllan eller vid safthyllan. 🙂 Egentligen är det inte kolhydratgel i dess sanna mening, eftersom dessa inte innehåller lika koncentrerad energi som vanlig energigel. Det är smoothie eller fruktpuré i samma typ av förpackningar som man vanligen har för energigel.

   Orsaken till att jag mer och mer övergått till barnmat vid långlänkar är inte att det skulle ge bättre energi, utan för att jag helt enkelt inte får i mig vanliga energigeler utan åtföljande spyreflex. Då är det bättre att jag åtminstone får i mig något. Dessa är dessutom riktigt goda 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *