Dagens intervaller: Yasso 800s

Jag gjorde mitt första egentliga test på min form idag efter min långa och envisa skada. Detta gjorde jag i form av Yasso 800s, som är ett sätt att testa maratonformen. Enligt metoden skall man i teorin klara av den tid på ett maraton som man klarar av att dra tio stycken 800-meters intervaller på. Som jag tidigare konstaterat finns det säkert en hel del brister i denna metod, kanske framförallt för de som tävlar i medeldistans. De farter som dessa löpare presterar på ett dylikt pass behöver inte nödvändigtvis betyda att man har denna kapacitet på ett maraton.

PicsArt_1366742962068
Slutkörd men glad över att ha genomfört ett bra träningspass.

Det börjar vara ett bra tag sedan jag drog intervaller på bana nu och därför kändes det aningen ovant att dra igång dagens träningspass. Efter en uppvärmning på 3,2 km med lite stegringslopp och löpskolning påbörjade jag mina 800-meters intervaller. Eftersom jag saknar fartkänsla just nu körde jag den första intervallen alltför hårt för att kunna genomföra passet optimalt. Den första drog jag på 2:44, medan resten av intervallerna gick långsammare.

Jag drog inte detta träningspass riktigt i enlighet med föreskrifterna eftersom jag min mellanjogg inte var lika lång tidsmässigt som själva intervallerna. Jag varierade mellan en mellanjogg på 200 meter och 300 meter och tiden på dessa var mellan 1:38 och 2:08. För att riktigt följa instruktionerna borde min mellanjogg ha varit 400 meter lång…

Snittfarten på samtliga intervaller på 10x800m. blev 2:52, vilket säkert kan tänkas vara den nivå som jag ligger på i ett maraton i dagsläget. Jag ska köra detta pass en gång till om två eller tre veckor. Förhoppningsvis klarar jag då av att dra samtliga intervaller på 2:45 eller under. Jag är rätt nertränad just nu och jag hoppas att några veckor till med hård träning samt en efterföljande nedtrappning på mängden skall göra underverk med tanke på detta test.

Efter detta test körde jag ännu 4×200 meter på 38-39 sekunder med en ståvila på 30 sekunder. Vi avslutade passet med en nedjoggning på 2 km. Totalt blev det ungefär 16,5 km löpning idag.

Nedan finns min träningsdata från idag, den första tiden är den första 800-meters intervallen och sedan är varannan mellanjoggning på 200 meter eller 300 meter och varannan 800-meters intervaller:

yasso 800s 23.4
Träningsdata Yasso 800s samt mellanjoggningen

4x200 m. 23.4
4×200 meter + nedjoggningen

Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Benny

      Tack! Med tanke på att jag haltade framåt för bara några veckor sedan måste jag säga att det går åt rätt håll. 🙂 Tar inget för givet och är glad över att jag de små framsteg jag gör…

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *