Dagens intervaller: 3x2km+4x1km

Min form för tillfället är inget att skryta med. Jag beslutade mig dock idag för att ge fullständigt f-n i detta och köra det sista jag hade i kroppen oavsett hur det kändes.

Intervaller i Kronoby 2

För att hitta en längre sträcka med barmark körde vi några kilometer till Kronoby där vi hittade en cykelväg på ungefär 2,5 km bar asfalt. Till min glädje märkte jag att det på sina ställen även fanns avsnitt med mjuk lera vid sidan om vägen, vilket jag tackar för i detta skede när jag gärna vill spara på mina ben.

Jag började min träning med 3,5 km uppvärmning i 4:50-fart innan jag körde igång med intervallerna. Jag hade skissat upp dagens intervaller på ett lite annorlunda sätt än vanligt för att få variation i träningen, nämligen intervaller där jag först körde 2 km och sedan två stycken intervaller på 1 km. Denna serie körde jag tre gånger, men lämnade bort två stycken tusingar från den sista för att inte överdriva nu när jag just börjat köra intervallerna utomhus. I löparspråk blev det alltså följande serie; 2-1-1-2-1-1-2 km. Totalt blev det således 10 km intervaller.

Det är lite annorlunda när man börjar köra intervaller utomhus efter att en längre tid kört dessa inomhus på bana. Det är lätt hänt att man får dåligt självförtroende när man märker att det inte alls går att hålla samma farter som inomhus vid samma ansträngning. För det första kommer vindmotståndet in i bilden. Idag hade jag rätt ordentligt vindmotstånd på ena vägen.

Det andra som påverkar rätt ordentligt är om banan som man springer på innehåller många backpartier. Även på denna punkt påverkades min löpning rätt rejält idag, eftersom banan jag sprang på hade 3 stycken backar. Inte så branta, men sådär lömskt stigande som man inte så lätt märker med blotta ögat när man springer men som ändå tar rejält på krafterna när man börjar ha några kilometer med intervaller bakom sig.

Det tredje som skiljer sig från inomhuslöpning är de ojämna underlaget. Eftersom jag sprang rätt stora delar av intervallerna i lera tog säkert även detta en hel del på krafterna.

Jag siktade på att köra samtliga intervaller i mitt planerade maratontempo för att nå under 2:45, nämligen 3:54 min./km. Jag klarade även detta tempo på samtliga utom de sista 2 kilometrarna, då det kändes att ovanan att springa i detta tempo utomhus började ta ut sin rätt. Jag är dock glad att jag körde alla intervaller till slutet idag, även om min form är sådan att det lätt kunde få en att ge upp i förtid. Nu gäller det dock att vara stark mentalt i några veckor framåt och hoppas att den hårda träningen börjar ge effekt så småningom.

Totalt blev det 17 km löpning idag med den nedjoggning som jag drog på 3,5 km.

Denna vecka fick jag ihop 90 km löpning, på 9 träningspass. Egentligen skulle antalet träningstimmar visa en mer rättvis bild av min vecka, eftersom 4 av passen drogs på spinningcykel.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *