Dagens hårda långpass på 23 km

Denna träningsvecka har varit lite annorlunda. Istället för att köra kvalitetspassen på tisdag, torsdag och lördag blev det denna vecka måndag, onsdag och fredag. Det beror på att syrran detta veckoslut är i London och eftersom vi försöker “synka” våra träningspass så att vi kan köra största delen av passen ihop blev det enklast så. Redan idag var hon i London, så dagens långpass körde jag ändå på egen hand.

Enligt programmet skulle jag idag köra 16 km på 70 minuter, vilket blir en snittfart på 4:22 min./km. Jag började med en liten uppvärmning på ett par kilometer innan jag ökade på tempot. Eftersom benen var relativt pigga för dagen hade jag svårt att hålla mig till det planerade tempot och jag höll mig på farter mellan 4:10-4:15 min./km redan från första början.

Till skillnad från hur det brukar vara på mina långpass, valde jag idag den relativt “plana” sträckan till Sundom och tillbaka. Annars brukar det finnas rätt gott och backar på de sträckor jag springer. Det gjorde också att det var betydligt enklare än vanligt att få flyt i löpningen. Jag hade gott om krafter att med pigga ben göra en liten spurt i maratonfart de sista kilometrarna.

Jag landade sist och slutligen på exakt 67 minuter över den 16 kilometer långa tempodelen, vilket blev en snittfart på 4:10 min./km över denna sträcka. Nedan är tiderna från dagens “långpass”.

långpass 12.12.2014 tider

Jag började med en uppvärmning på 2 km innan jag körde igång med tempoökningen. Sedan blev det 16 km i en snittfart på 4:10 min./km, innan det var dags att avsluta passet med en nedjoggning på 5 km.

långpass 12.12.2014 träningsdata

Summering av dagens långpass. Det blev sist och slutligen en kanske lite väl hård fart med tanke på att jag över hela sträckan hade en snittfart på 4:20 min./km. Halvmaratonsträckan passerade jag på 1:31, trots att det ingick totalt 5 km uppvärmning och nedjoggning inom ramen för den tiden. Men nu blir det ett lugnt veckoslut träningsmässigt för mig så att jag hinner återhämta mig till nästa tuffa vecka.

PicsArt_1418400376765

En bild från syrrans långpass på 23 km borta i London. De verkar att ha haft ett lite likadant väder därborta som här i Vasa idag. Jag skulle dock med glädje byta omgivning med henne just nu. 🙂 Dessutom var det regnet som föll under långpasset väldigt kallt idag. Nästan kallare än när jag sprang Stockholm Marathon år 2012 i +3 grader och storm. Det var nästan så att käkarna frös till is i det kalla regnet.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *