Bristande motivation och form

Efter mitt försök att springa ett halvmaraton för ungefär tre veckor sedan har jag haft väldigt dålig motivation och träningen har mest bestått av lugna och korta löppass. Jag hade nog tänkt köra igång på allvar redan för ett par veckor sedan, men jag har varit både trött och orkeslös och viljan att ta ut sig under ett träningspass har inte riktigt funnits där.

Jag har inte tagit mig tiden att reda ut orsakerna till min trötthet, men med tanke på min historia kan inte ett lågt HB-värde uteslutas. Mest troligt är nog ändå att jag jobbat för mycket och sovit för lite. Problemet när man kör långa perioder med för lite sömn är att det sällan ger utslag i träningen genast. Man kan köra på med rätt bra effekt i flera veckor utan att det syns i träningsresultaten. Efter ett tag kommer dock väggen emot och man börjar uppvisa en vikande formkurva.

När man analyserar mitt leverne lite närmare de senaste två månaderna är det kanske inte så märkligt att jag hamnat i den situation som jag befinner mig i för tillfället. Även under de veckor då jag körde på som hårdast med träningen sov jag sällan mer än 5-6 timmar per natt. Det har gjort att jag hamnat i en dålig cirkel med trötthet både i jobbet och i träningen. Förutom dålig jobbmotivation ger detta även utslag i dålig träningslust och detta är sällan receptet på framgång, hur gärna man än skulle vilja utvecklas i löpningen.

Denna vecka har jag ändrat på vanorna och verkligen försökt att få in minst 7 timmar av sömn varje natt. Jag kan väl inte säga att det gett något utslag ännu denna vecka. Det var först under mitt 15 km långa löppass idag som jag kände att det började kännas någorlunda bra i benen igen. Annars har jag liksom under de två senaste veckorna känt mig både kraftlös och seg i löpningen.

Nu är det dock sommar igen och detta brukar i regel göra underverk för motivationen för min del. Det finns inget som ger mig sådan energi som en vacker sommardag! Detta i kombination med mer sömn skall förhoppningsvis bidra till att jag från och med denna vecka skall kunna återuppta min satsning mot nästa stora målsättning i löpningen.

Med tanke på hur det känts senaste veckorna har jag undvikit att tänka på några tävlingar inom den närmsta framtiden. Det får helt enkelt komma när jag känner mig piggare igen. Men för att få den rätta motivationen att kunna köra den hårdträning som krävs under sommaren behöver jag dock ett större lopp i Europa under hösten. För tillfället är det Frankfurt och Amsterdam i oktober som känns mest aktuella.

Men innan dess hoppas jag naturligtvis kunna delta i många kortare lopp här hemma. Det är bara att hoppas att både motivation och form kommer tillbaka snart igen!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *