Betting på löpning: Årets kalender är fylld med spännande lopp

betting på löpning

Nytt år, nya distanser. Den internationella löparkalendern är fullspäckad med lopp som är lika intressanta att delta i som att titta på. Allt fler maraton och andra distanslopp har börjat att visas på sportkanalerna, vilket i sin tur har bidragit till att flera löptävlingar också går att betta på. 

Viktiga datum 2020

Det arrangeras massvis med maraton varje år, både i Sverige och internationellt. Löparkalendern börjar i januari och är fylld fram till december, då säsongen avslutas med Valencia Marathon. De allra största maratonloppen i Europa är Paris, London, Berlin och Stockholm Marathon. Två av dessa ingår i serien World Marathon Majors, som beskrivs närmare av https://aktivtraning.se/.

betting på löpning

De fem bästa löparna i varje majorslopp tilldelas olika poäng. Den som har flest poäng när alla loppen har avklarats blir den slutgiltiga vinnaren. Serien startades 2006 och involverade först fem maratonlopp, men sedan 2013 ingår även Tokyo Marathon.

Datumen för årets upplagor är:

Tokyo Marathon den 1 mars
Boston Marathon den 20 mars
London Marathon den 26 april
Berlin Marathon den 27 september
Chicago Marathon den 11 oktober
New York Marathon den 1 november

I år var det planerat att ytterligare ett maraton skulle arrangeras i Tokyo, men på grund av risker för höga temperaturer har tävlingen flyttats.

Maraton i OS

Det andra maratonloppet som var planerat i Tokyo var givetvis OS-loppet. Mellan den 24 juli och 9 augusti kommer Tokyo att stå som arrangör för det tjugotredje olympiska sommarspelet. På grund av risken för höga temperaturer kommer däremot gång- och maratontävlingarna att arrangeras 80 mil bort, i staden Sapparo. IKO grundade beslutet på att temperaturerna kan utgöra en hälsorisk för löparna. Det är inte ovanligt att det blir över 30 grader i Tokyo i juli och augusti, och det skulle kunna göra loppen extrema. När friidrotts-VM hölls i Doha förra året fick flera löpare avbryta distansloppen för att de inte klarade av värmen, som uppgick till liknande temperaturer. Detta chockade IKO, skriver skriver https://www.svt.se/sport/friidrott/, och de beslutade att flytta OS-loppen.

betting på löpning

En fungerande bettingkombo

Betting på löptävlingar hör kanske inte till det vanligaste men faktum är att friidrott, där de flesta löptävlingar ingår, är en omtyckt kategori att betta på. Större maratonlopp brukar visas på tv-kanaler som Eurosport, vilket innebär att det går att betta på loppen utan att vara på plats. Betting på löptävlingar fungerar precis som på andra sporter. Spelaren väljer vilken löpare hen tror kommer att vinna. Om löparen vinner får spelaren oddsen gånger sin satsning tillbaka. Håller spelaren inte med oddsen kan hen spela på egna odds i spelbörsen på https://www.betfair.se/exchange/plus/. Där kan spelaren sätta sina egna odds, såväl som spela på andras. Oddsen för vilka som vinner OS-guld i maraton har ännu inte presenterats då deltagarlistorna inte är helt klara. Den som däremot vill betta på herrarnas 100 m kan se att Christian Coleman är förhandsfavorit. I spelbörsen varierar oddsen för hans seger från 1.2 upp till 9.6.

Förhoppningsvis kan 2020 bli ett riktigt bra löparår. Stora sporthändelser som OS brukar inspirera löpare till att springa ännu längre och ännu fortare och kanske kommer några av oddsfavoriterna att slå nya rekord.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *