Backintervaller på programmet

Igår blev det sist och slutligen en vilodag för mig. Mina ben är ännu ordentligt ömma efter maratonloppet och bland all ömhet är det svårt att urskilja om det finns allvarligare skador bakom och “spökar”. Idag kändes det bättre och vi flyttade därför över gårdagens kvalitetspass tills idag.

För att göra det lite skonsammare för benen bestämde vi oss också för att köra dagens backintervaller på grus vid en motionsslinga istället för på asfalt. Dessutom körde vi endast 4 km backlöpning i kort backe med mellanbrant lutning. Vanligtvis brukar vi ju köra backlöpningen både i lång och flack backe och i en kortare och brantare backe under ett och samma träningspass. Under dessa backpass blir det sällan under 7 km backlöpning.

Ännu denna vecka gäller det dock att vara försiktig med benen och inte i onödan riskera skador. Skador kan naturligtvis komma ändå, men man kan ju i alla fall göra sitt bästa för att undvika dem.

Vi började med en uppvärmning på 4 km och körde lite löpskolning innan vi drog igång med backlöpningen. Själva backlöpningen körde vi i en backe som var ungefär 220 meter lång och 10 gånger uppför och nedför denna. Det känns nog rätt trögt efter maratonloppet ännu, men det känns ändå bra att vara igång med de tyngre passen efter återhämtningsperioden.

Efter backintervallerna körde vi ännu en fartökning i en fart strax över 4 min./km runt den drygt 2 kilometer långa motionsslingan och en nedjoggning på ungefär 4 km hem. Totalt blev det alltså 14 km löpning idag.

Om man skall sammanfatta min löpkänsla för tillfället så kan jag konstatera att benen fortsättningsvis är ömma och sjuka. Men samtidigt kan man också konstatera att det känts förvånansvärt lätt att hålla hyfsade farter. Om jag bara får benen i skick snart tror jag att detta kan bli en riktigt rolig sommar löpmässigt med flera personliga rekord både på halv- och helmaraton.

PicsArt_1397836642092 (1)
Det ser inte så muntert ut, men det har varit fantastiskt skönt väder idag. Det har regnat, men varit varmt och vindstilla. Att det inte blåser är vi inte speciellt bortskämda med här i Vasa. Bilden är från imorse och min morgonpromenad som jag påbörjade kl. 6.00. Det är också ovanligt tidigt för att vara en ledig dag. Flera kanske undrar varför jag inte springer ifall jag ändå är ute och rör på mig på morgonen. Svaret är att jag försöker undvika 2 pass om dagen i år. För tillfället känns det som att det upplägget passar mig bättre. Åtminstone verkar det som att jag utvecklat fartuthålligheten genom att minska på antalet långsamma aeroba pass.

PicsArt_1397836568073
På vår mathandel igår hittade jag denna intressanta nyhet, juice med rödbeta. Jag kan väl inte påstå att det var en av de godare jag druckit. Jag tycker att den smakade mest svarta vinbär. Rödbetsjuice är annars något som jag drack under hela veckan inför Paris Marathon. För de som är intresserade av rödbetans verkan på löpningen kan jag rekommendera denna utmärkta blogg och hans inlägg i ämnet.

PicsArt_1397836497619
En intressant nyhet som jag hittade på ölhyllan igår.

PicsArt_1397839459542
En annan intressant nyhet på ölfronten. En påsköl, eller närmare bestämt en Ale som snart skall korkas upp i samband med middagen. Jag har väl inte riktigt kommit över mitt behov av att frossa efter maratonloppet ännu och det behovet kommer säkerligen att fortgå över hela påsken. Jag skulle säga att den största utmaningen för att snabbt komma igen efter ett maratonlopp framförallt är på det mentala planet. Ok, nu har jag även haft ovanligt stora problem på det fysiska planet. Men efter en sådan urladdning som ett maratonlopp innebär är det ofta svårt att redan inom några veckor ladda om och leva så hälsosamt som man gör de sista månaderna inför ett maratonlopp. Det är inte så att det skulle kännas som någon uppoffring när man är inne i det, det handlar mer om en livsstil som man har. Att äta väldigt ohälsosamt ett tag är ingen stor katastrof i sig, men att släpa på sig extra vikt under ett halvmaratonlopp är heller inget som kommer att göra mig snabbare.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *