Att komma igång efter en förkylning

Då var jag igång med ännu en tuff träningsperiod. Denna gång dock endast två veckor lång, till skillnad mot de vanliga 3-veckors perioderna. Det kändes rätt trögt den första veckan och mina kvalitetspass blev inte alls som jag hoppats. Det kändes som att kroppen inte riktigt återhämtat sig ännu efter förkylningen trots att jag var i princip frisk redan under slutet av min återhämtningsvecka. Andningen var tung och även benen kändes tröttare än de gjort under hela min uppbyggnadsperiod.

Lite bättre blev det mot slutet av veckan, men det blev ändå inget riktigt flyt i löpningen förra veckan. Det blev att kämpa onödigt mycket för att komma ner i de rätta farterna. Visserligen blev det rätt mycket mängd ännu förra veckan, men efter en lugn vecka med sparsamt med löpning borde detta inte påverka alltför mycket.

Detta var andra gången jag varit förkyld under vintern/våren och båda gångerna har det tagit onödigt länge att bli frisk. Jag tycker också att det påverkat löpningen mer än vad det i allmänhet brukar göra. Det har varit en seglivad sort som inte riktigt brutit ut på samma sätt som det brukar, men som funnits där i kroppen och påverkat allmäntillståndet.

Nu känner jag mig ändå återhämtad och hoppas att jag har min kvot av sjukdomar fylld för detta år. Som tur har mina sjukdomsperioder infallit i samband med viloveckor, men båda gångerna har det ändå tagit bort effekten av min första vecka som frisk.

En annan dålig sak med sjukdomar är att man kommer lite ur rytmen även i övrigt i träningen. Nu blev det lite slarv med styrketräningen under de senaste två veckorna och genast började jag få lite känningar i ljumskarna och i nedre ryggen. Smärtnivån kan inte jämföras med hur det varit de senaste åren, men styvheten påverkade ändå löpsteget en del och gjorde att jag inte fick samma effekt som tidigare under året.

Nu har jag sett till att satsa både på styrketräningen och stretchingen igen och genast känner jag mig mer alert och starkare i löpningen. Det är märkligt hur viktigt det verkar vara för just mig att underhålla mina muskler på rätt sätt!

Just detta med att lära känna sig själv som löpare är något som jag skrivit om tidigare och något av det viktigaste “framgångstipset” som finns. Ändå är det lättare sagt än gjort. Vi blir ofta mer påverkade än vad vi vågar erkänna av andra och deras träningsmetoder. Istället borde man bara fokusera på sin egen träning och lita på att det man gör ger den rätta effekten.

Att någon annan inte satsar på styrka eller stretching behöver inte betyda att det inte är bra för just dig… och vice versa. Samma gäller träningsmetoder i löpningen. I vissa perioder i livet kan vissa träningsmetoder som t.ex. mycket mängd fungera bra, medan det under andra perioder fungerar sämre. Där kan säkert allmänbelastningen i övriga delar av livet spela en roll.

Vi är dessutom alla olika då det gäller våra egenskaper, med våra egna styrkor och svagheter. Något som avgör hur väl vi tar till oss träningsmetoderna. Svårigheten ligger framförallt i att lära känna sin egen kropp och framförallt när man skall träna på ett visst sätt och när det blir i rätt proportioner.

Men man vill inte heller tänka alltför mycket då det gäller löpning. Alltför mycket tänkande tar ju bort lite av spontaniteten och glädjen i att springa. Det måste finnas utrymme för att springa med känsla och utan att tänka alltför mycket på resultat och att lyckas i tävlingar.

Det finns ju ändå inga garantier för att träningen kommer att ge resultat i tävlingar. Mycket kan hända på vägen, med skador eller helt enkelt en dålig dag.

En av de viktigaste sakerna är att man har en förmåga att njuta av träningen dagligen och se hur naturen ändras runtomkring en under året. Detta är speciellt aktuellt nu när vi äntligen sluppit snön och mörkret.

Speciellt under morgonpassen känns det som att det som att man belönas dubbelt just nu när man efter en evighetslång vinter får springa när det är ljust oavsett när man startar. Att dessutom få göra det på barmark utan “glideffekt” i varje enskilt löpsteg är en ren njutning. Men detta skulle inte ha inneburit samma njutning utan alla de timmar man lagt ned på att stiga upp tidigt och bege sig ut i mörkret och kylan.

Nu återstår det alltså ännu en vecka med tuff träning innan jag igen kör en lugnare vecka. Hur det känns denna vecka kommer att rätt långt avgöra hur tidigt jag kör igång med tävlingarna. Enligt en ursprungliga planen skulle jag redan ha gjort mina första tävlingar, men både väder och sjukdomar har gjort så att jag väntat lite med detta. Men egentligen har jag ju inte bråttom med tävlingar. Det viktigaste är att jag är i skick när det drar ihop sig till Stockholm Marathon.

Det skulle visserligen vara bra att få in lite tävlingsvana innan dess… och framförallt skulle det vara kul att för en gångs skull få dra nytta av toppformen som man ofta hittar innan ett maraton även på kortare sträckor. Hittills har jag ju egentligen aldrig tävlat innan ett maraton. Inte ens de gånger då jag känt mig i toppform. Det kan vara ett misstag eftersom man aldrig med säkerhet vet hur kroppen reagerar på den kraftansträngning som det innebär med ett maraton.

Men jag hoppas alltså på någon tävling innan Stockholm och framförallt hoppas jag att den goda grunden skall göra att formen håller sig över hela året.

Detta inlägg blev lite längre än planerat. Jag avslutar med att sammanfatta de senaste två veckornas träning som alltså bestod av en återhämtningsvecka och en tuffare vecka. Jag brukar sällan skriva ut vad jag håller för fart på mina lugna pass. Det beror på att jag sällan ens kollar på min klocka under dessa pass. Farten beror helt på känslan, men även om känslan skulle vara bra så blir det ofta joggtempo på över 5 min./km på dessa pass eftersom man måste spara på benen till nyckelpassen för att undvika skador. Speciellt om man kör en vecka med mycket mängd. När man sedan drar ner ordentligt på mängden kan man köra samtliga lugnare pass med farter ned mot 4:30-4:20 min./km. Men även då beror det på känslan man har för dagen.

Vecka 14:

Måndag 2.4:

Vila

Tisdag 3.4:

10 km lugnt

Onsdag 4.4:

60 min. styrka + 10 km lugnt

Torsdag 5.4:

Förmiddag: 45 min. styrka

Eftermiddag: 7 km lugnt

Fredag 6.4:

60 min. styrka

Lördag 7.4:

24 km med fartökning (snittfart 4:39 min./km)

Söndag 8.4:

5 km lugnt

Totalt 56 km löpning, 5 löppass och ∼8 h träning.

Vecka 15:

Måndag 9.4:

FM: 9 km

EM: Tempopass 12 km (snitt 3:49 min./km) (tot. 16 km)

Tisdag 10.4:

FM: 9 km

EM: 16 km (4:47 min./km)

Onsdag 11.4:

FM: 60 min. styrka + 9 km

EM: 3 km uppvärmning, 10 km på 38 min. och sista 8 km i 4:32 min./km. (tot. 21 km)

Torsdag 12.4:

FM. 60 min. styrka + 9 km

EM: 20 km lugnt

Fredag 13.4:

FM: 60 min. styrka + 10 km

EM: 15 km, med 5 km i 3:45 min./km mellan km 8-13 km.

Lördag 14.4:

Långpass 32 km, sista 12 km i snittfart på 4:00 min./km.

Söndag 15.4:

5 km uppvärmning, 10×15 sekunder backintervaller, sista 5 km lite hårdare (tot. 11 km)

Totalt 177 km löpning, 12 löppass och ∼18 h träning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *