Återhämtningsdag

Dagen efter ett tufft kvalitetspass är det alltid en återhämtningsdag på schemat. Oftast brukar benen vara så mörbultade att allt annat är otänkbart. Idag var jag dock piggare än vanligt och skulle utan vidare ha kunnat köra på rätt hårt om jag önskat. Men istället fokuserade jag helt och hållet på styrketräning och muskelvård, följt av ett lugnt löppass.

Vanligen är jag uppe väldigt tidigt på fredagarna och beger mig genast iväg på ett löppass. Även idag vaknade jag kl. 5.00, men istället för att genast bege mig ut på ett löppass tog jag tag i lite andra göromål innan och påbörjade träningspasset först kl. 9.30. Först på programmet var styrketräning vid Wasa Sports Club.

löppass 28.11.2014 styrka

Där körde jag styrka på hela kroppen idag. När jag tränar samtliga muskelgrupper under samma pass blir det effektiv styrketräning som rätt mycket påminner om gammal hederlig cirkelträning, med korta pauser mellan upprepningarna och serierna. Jag brukar även i övrigt vara rätt effektiv under mina styrkepass. Det kanske inte framgår så tydligt vad jag håller på med här, men löpare torde ha en liten aning. Det är i alla fall främst för höfterna.

löppass 28.11.2014 stretching

Efter ett effektivt styrkepass på drygt en timme var det dags för stretching. Jag gillar verkligen att vara tidigt ute och träna på dagen, det känns som att jag gör allt mycket noggrannare då. Dessutom skadade det ju naturligtvis inte att jag kände mig rätt pigg i kroppen idag.

löppass 28.11.2014 fint

Jag avslutade passet med ett lugnt återhämtande löppass på 10 km i strålande solsken. Jag höll tillbaka på farten även om benen var pigga och höll en fart på runt 5:05-5:20 min./km över hela sträckan. Fantastisk känsla att få börja dagen med träning i detta vackra väder!

löppass 28.11.2014 fint 2

Som dagens orsaker att träna väljer jag det faktum att man som löpare dagligen får uppleva naturen och årstidsväxlingarna. Speciellt om man kan göra detta på dagarna när det ännu är ljust. Det är klart att man även på sin väg till och från jobbet ser vilket väder det är, men när man är ute i naturen och springer upplever man allt så mycket starkare än vad man annars skulle göra.

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Nisse

  Hej

  Blir nyfiken på det här med alterneringsledighet, det fanns något liknande för ett tag sedan i Sverige, men det var bara för offentligt anställda om jag minns rätt.

  Jag hade gärna provat, hade varit intressant om man kunde få igång sina tankar och eventuellt ändra på en del saker i livet. Men kan tänka mig att trots att det är 6 månaders ledighet så räknar man ner på något sätt tills att jobbet ska börja?
  Hade du kunnat tänka dig att fortsätta med ledigheten på obestämd tid?
  Bara göra det du vill? Eller saknar du jobbet? Har det fötts några tankar som gör att du kan tänka dig att ändra på saker i ditt liv? Eller behövs det mer än 6 månader för att ändra “mindset”?

  1. says: Benny

   Hej!

   Jo, i Sverige fanns det något liknande tidigare som hette friår, men det avskaffades år 2006. På denna länk kan man läsa både om det som i Sverige hette friår och det som i Finland heter alterneringsledighet. Just här stod det inget om det bara gällde offentligt offentligt anställda i Sverige, men för finländare finns nog möjligheten till alterneringsledighet även i den privata sektorn. Det enda kravet är att man skall ha varit 10 år ute i arbetslivet och 13 månader oavbrutet innan ledigheten. Nu har det kommit vissa ändringar till alterneringsledigheten från och med september i år. Nu måste man ha 16 år i arbetslivet innan man har möjlighet till alterneringsledighet.

   Det har nog varit väldigt nyttigt för mig. Jag hade ju jobbat över 12 år hos samma arbetsgivare innan ledigheten och behövde en nytändning, men kunde ändå inte tänka mig att byta arbetsplats eftersom jag definitivt har de bästa arbetskompisarna och de intressantaste arbetsuppgifterna jag kan tänka mig. Tro mig, jag har nog hunnit tänka på alternativ. Men när jag tittat runt har jag alltid kommit fram till att det jag har nu egentligen är mitt drömjobb. Jag behövde bara en paus för att lära mig uppskatta vardagen igen.

   Jag är lite så som person att jag aldrig skulle kunna få det tråkigt när jag är ledig, så hittills har jag inte räknat ner tills jobbet börjar. Det finns för mycket intressant att läsa och göra för att vardagen skulle bli långtråkig. Skulle jag bara ha tid skulle jag t.ex. spela mer Playstation. 🙂 Nu går dagarna så snabbt att jag inte hinner göra allt jag vill hinna med under min ledighet. Så jo, visst hade jag kunnat tänka mig att fortsätta med ledigheten på obestämd tid.

   Men visst saknar jag många saker med jobbet, både arbetskompisarna och själva arbetsuppgifterna. När man jobbat så länge med något har man ju ändå någon typ av identitet inom arbetslivet. Om jag lärt mig något under min ledighet så är det nog att slappna av mer och inte ta livet på för stort allvar. Men visst behövs det mer än 7 månader för att ändras som person. Jag faller nog in i gamla synder även då jag är ledig, med både stress över vad jag borde få gjort och för lite sömn.

   Den främsta lärdomen är nog ändå att man skall lära sig att njuta av varje dag, oavsett om man är i jobbet eller inte. Man är ju ändå bara en liten “skit” i universum och ingen kommer ändå att minnas någon av oss om 100 år. Därför skall man inte vänta på att njuta av livet tills man är pensionär, utan passa på nu när man ännu är relativt frisk och kry.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *