Årets träning i siffror

Eftersom vi nu börjar närma oss det nya året kan det vara dags att sammanfatta fjolårets träningar och tävlingar i siffror. Ett längre inlägg med återblickar från året som gick kommer jag att göra efter att vi bytt år. 

Benny Sjölind Jakob Marathon

När jag sammanfattar året kan jag konstatera att det resultatmässigt gick till och med över förväntan. Träningsmässigt var året också tidvis lysande eftersom kroppen under de viktigaste tidpunkterna inför mina maratonlopp, alltså månaderna inför loppen, hölls skadefri och jag kunde genomföra träningen som planerat.

Det låga antalet träningskilometrar under februari berodde förutom på att månaden har färre dagar även på att jag hade det stressigt på grund jobbet och den kurs jag gick under den tiden. Å andra sidan körde jag på bra i mars och april och kunde med gott samvete vänta in toppformen med en lägre träningsmängd i maj. Som nämnt brukar jag påbörja nedtrappningen i träningen ca. 3 veckor innan ett maratonlopp, vilket alltså avspeglar sig i träningsmängden för berörda månad.

Jag slapp rätt snabbt igång med träningen efter Stockholm Marathon 2.6.2012 och kom redan i juni upp till en riktigt bra träningsmängd. I juli var det igen dags för ett maratonlopp i form av Jakob Marathon 20.7.2012, vilket även det inverkade en del på den månadens träningsmängd.

I mitten av augusti och hela september led jag av ett löparknä och kunde knappt alls springa under dessa månader. Istället fick jag i träningsväg fördriva tiden med vattenlöpning och på konditionscykel. Först i oktober var jag igen i ett sådant skick att jag i försiktig takt kunde börja med löpning igen.

Benny Sjölind Jakob Marathon 2

Som man kan se på de senaste två månaderna har jag nu så småningom börjat få kroppen i ett sådant skick att jag i 3 veckors intervaller kan börja köra en bra bit över 100 km löpning per vecka. Vi får bara hoppas att jag får hållas skadefri under året. I så fall borde jag inte ha några problem att komma över 5000 km löpning under nästa år eftersom jag förhoppningsvis snittar närmare 500 km per månad under de mest intensiva månaderna nästa år. Allt detta som sagt om jag hålls frisk, vilket inte alls kan ses som en självklarhet med dessa träningsmängder.

5000 km löpning låter kanske mycket för den vanlige motionären, men om man jämför med maratonlöpare som har vanan inne ligger jag ännu en bra bit ifrån deras mängder. Men så är jag också nybörjare i sammanhanget.

Jag kan ju inte lämna det så nära 4000 km:s strecket för detta år, så därför skall jag ännu imorgon köra 12,5 km innan jobbet för att få jämnt 4000 km löpning under 2012 🙂

Årets träning i siffror:

Januari: 291 km

Februari: 284 km

Mars: 381 km

April: 426,7 km

Maj: 284,6 km

Juni: 388,2 km

Juli: 313,8 km

Augusti: 308,5 km

September: 134,8 km

Oktober: 318,3 km

November: 398,8 km

December: 457,8 km

Totalt: 3987,5 km

+ morgondagens pass 12,5 km

Totalt 4000 km under år 2012

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *