Äntligen en vecka på 100 kilometer igen

Efter att jag förra veckan körde igång träningen på allvar var mitt önskescenario att jag snart skulle börja köra mina 100-kilometers veckor igen. När jag sammanfattar denna vecka kan jag konstatera att önskningen gick snabbare än väntat i uppfyllelse. Om man räknar med dagens pass på crosstrainer kan man nämligen konstatera att jag redan denna vecka översteg 100 kilometers gränsen.

Mängden är visserligen inget självändamål. Man kan i princip köra en väldigt ineffektiv träning med bara mängd, men i dagens läge där jag försöker vänja benen vid löpning igen känns det bra att kunna springa sådana mängder utan desto större smärtor. Farten får komma lite senare.

De flesta av passen går ännu så länge i lugn takt för att vänja benen vid löpning igen. Men jag fick jag även in några pass med fart under veckan och det kändes överraskande bra med tanke på uppehållet. Jag tror inte att det skulle vara några större problem att köra tempopassen i ett betydligt högre tempo än vad nu är fallet, men med tanke på att det är rätt länge tills nästa maratonlopp försöker jag att vara försiktig den första tiden.

Motivationen är som sagt på topp just nu. Jag tror faktiskt att uppehållet har gjort att jag kommer tillbaka betydligt starkare än förut bara jag får hållas skadefri. Det har fått mig att inse hur roligt det är att vara i toppskick och att det inte finns något bättre än löpning för välmåendet.

Då det gäller planeringen inför nästa säsong, så lutar det åt att jag kommer att delta i Köpenhamn Marathon i maj och att träningen planeras utefter detta. Jag skall dock köra några veckor med bra träning ännu innan jag definitivt bestämmer mig.

Träningen denna vecka: 

Måndag 5.12:

Lugnt löppass 15 km + styrka 30 min. (hemma)

Tisdag 6.12:

Uppvärmning 2 km, tempopass 10 km i 14,5 km/h + styrka 30 min. (gym)

Onsdag 7.12:

Lugnt löppass 13 km

Torsdag 8.12:

Lugnt löppass 15 km + styrka 30 min. (hemma)

Fredag 9.12:

Uppvärmning 3,2 km, 10×200 meter (30 sek. ståvila, 60 sek. serievila), 5 km nedjoggning + 15 min. styrka (Botniahallen)

Lördag 10.12:

Långpass 25 km

Söndag 11.12:

7 km lugnt på löpband, 30 min. på crosstrainer, 30 min. styrka (gym)

Totalt 97 km löpning + 30 min. crosstrainer

2f36e22b-6614-428f-8d7a-0e7e679dcb1a

De senaste veckorna har jag tagit både styrketräningen och stretchingen på allvar. Med tanke på hur styv ryggen var förra veckan fanns det egentligen inget alternativ. Styvheten gav dock med sig rätt snabbt med denna behandling, precis som förutspått. Det gäller dock att fortsätta med samma behandling om jag snart skall börja köra i de högre farterna på mina tempopass igen.

Ett tips för er med ljumskproblem är annars att inte fokusera på just ljumskarna om det är där man har ont. Istället lönar det sig att stretcha ut baklår och andra delar av kroppen för att i första hand få till en ledigare löpning.

e20cb91c-9975-4a4c-a25f-67992b236aab

Med mer träning kommer också en nyttigare kost. Både då det gäller träning och kost finns det ett enkelt recept för att få det att rulla på. Det gäller bara att komma över bekvämligheten och få rutiner i livsstilen.

Det är alltid tufft att komma igång med träningen. Speciellt efter ett långt uppehåll är det tufft. Även för mig som haft träningen som en livsstil hela livet. Men när man väl kommit igång på allvar driver motivationen en framåt av sig självt och träningen känns som en självklar del av vardagen. Något som varken kroppen eller knoppen vill vara utan.

När väl träningen är i ordning är det heller inga större problem att avstå från den onyttiga kosten. Man blir heller inte så hårt straffad för att fuskar lite nu som då.

6e4bf064-5e6a-44c8-8b5c-aa62bf9dee2d

Tisdagens tempopass på löpband. Det kanske inte låter som ett roligt “träningsredskap”, men för maratonlöparen kan löpbandet faktiskt vara guld värt.

Det är nämligen ett simpelt sätt att komma in i ett mentalt tillstånd där man inte tänker på att man springer, utan bara låter det rulla på, men med samma höga fart. Om man kopplar bort hjärnan vid löpning utomhus är det annars lätt hänt att man omedvetet minskar på farten.

Det är alltså bra att ibland vänja kroppen vid att hålla en hög fart på löpband jämsides med utomhuslöpningen. Det har jag erfarenhet från vid förberedelserna inför bland annat Paris och Rotterdam Marathon.

cae64945-6ecb-4bad-998c-fdd62f856edb

På fredagen körde vi första passet på evigheter i Botniahallen. Lite av en förutsättning är det att kunna göra detta dagtid. På kvällarna tenderar det att vara för mycket störande moment på banorna för att det skall kännas meningsfullt att köra träningen där. Dessutom har luften i regel varit väldigt dålig när jag kört mina pass där på kvällstid tidigare.

9c6b994e-de2d-4d9a-9982-ab5f1dc86ec2

Från löpning till öl och en stark kandidat till årets julbord.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *