Andra tuffa träningsveckan

Ännu en tuff vecka är till ända och även om det inte handlar om några enorma kilometermängder eller farter ännu känns det nog att träningen börjat mer på allvar nu. Denna vecka blev det 7 pass och 105 kilometer löpning totalt.

Det som jag menar när jag skriver att träningen börjat mer på allvar är det att kroppen även börjar reagera med trötthet under vissa av passen. Oftast fungerar det så att det under en vecka med 3 stycken kvalitetspass sällan känns bra under samtliga av passen. Det kommer alltid dagar med svackor. Speciellt i början av uppbyggnadsperioden när man haft flera månader utan effektiva tempopass.

Nu var det på torsdagen jag hade en ordentlig svacka där jag inte riktigt lyckades upprätthålla den fart som fanns i mitt maratonprogram. Men det är å andra sidan inte något man behöver fundera på speciellt mycket över. Under de drygt 4 månader som är kvar innan mitt nästa maraton hinner jag mer än väl komma in i den rätta rytmen, bara jag hålls frisk och skadefri.

Nu blir det dock en lugnare vecka, med tyngdpunkt på den alternativa träningen. Det blir ändå två stycken kvalitetspass i form av 10 km på 41 minuter och 16 km på 72 minuter, men i övrigt funderar jag faktiskt på att köra resten i form av alternativ träning.

Denna veckas träning:

Måndag 24.11:

7 km med Heidi och 15 km med syrran

Tisdag 25.11:

2 km uppvärmning, 10 km tempo på 39:54 och 1 km nedjoggning + 60 min. styrka (Wasa Sports Club)

Onsdag 26.11:

Återhämtande distanspass 10 km och 60 min. styrka (WSC)

Torsdag 27.11:

2 km uppvärmning, 8 km 33:12 min. och 5 km nedjoggning (ute) + styrka simhallen.

Fredag 28.11:

Återhämtande distanspass 10 km + styrka 60 min. (WSC)

Lördag 29.11:

Långpass 23 km

Söndag 30.11:

Återhämtande distans 12 km

Totalt 7 pass och 105 km löpning

långpass 29.11.2014 syrran 2

Bild från gårdagens långpass på 23 km med syrran. Vi startade tidigt igår, redan kl. 7.45 var vi igång. Det är inte bara positivt att vara igång så tidigt med långpassen. Oftast är man trögare än vanligt ifall man startar innan kroppen på allvar kommit igång. Därför utelämnade jag också den ökning till 4:30 min./km som fanns i mitt program för de sista 16 kilometrarna. Istället körde vi ett jämnt tempo över hela långpasset på runt 4:50-5:00 min./km över hela sträckan.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *