7 hjälpsamma tips på hur du gymmar utan att behöva oroa dig för skador på håret

undvik skador på håret vid träning

Vi vet alla att det är viktigt med träning för en hälsosam och aktiv livsstil och att det handlar om mer än att bara hålla en hälsosam vikt. Men intensiva träningsrutiner och sunda matvanor i syfte att hålla dig i form kan leda till skador på håret, och i värsta fall håravfall.

Sambandet mellan viktminskning och håravfall

Studier har visat att högintensiv träning kan leda till håravfall. Det är för att överdriven och intensiv träning utsätter din kropp för kronisk stress. Detta får dina hårfolliklar att gå in i en förtidig vilofas vilket kan leda till ökat håravfall.

Ansträngande träning leder till att östrogenet minskar hos kvinnor. Detta rubbar menscykeln och leder till svagt och skört hår. Men nu är frågan; hur mycket träning är för mycket träning?

Enligt hälsoexperter är utmattning, sömnstörningar och ineffektiva resultat tydliga tecken på att du överbelastar din kropp. Alla former av träning, oavsett om det är styrketräning, tyngdlyftning, kondition eller simning bör utföras under max 45 minuter, fem dagar i veckan.

Det är också viktigt att äta en balanserad kost som är laddad med vitaminer och mineraler när du följer en strikt träningsrutin. Om du absolut inte vill dra ner på din träning men ändå vill undvika skador på håret kan du följa de här 7 tipsen som förhindrar att din träningsrutin skadar ditt hår!

  1. Öka ditt intag av biotin 

Dåligt näringsintag är den största orsaken till telogent effluvium som får ditt hår att tunnas ut över hela skalpen. Ett biotintillskott är framtaget av experter för att hjälpa dig med uttunnat, försvagat och skadat hår. Biotin är en vattenlöslig vitamin som absorberas snabbt för att effektivt bidra till att hålla efter ditt hår och din hud.

Denna B-vitamin är vetenskapligt bevisad för att göra underverk för din hud och ditt hår. Regelbundet intag av högpotenta biotintabletter ger näring till din skalp för att stärka ditt hår från rot till topp.

Om du letar efter lättsvalda hårtabletter med biotin som kan göra trött och livlöst hår starkt, tjockt och längre så kan du köpa naturligt biotintillskott av högsta kvalitet här:

https://www.shytobuy.se/maxmedix-biotin-tablets.html

  1. Prova lökjuice

Lök är packade med essentiella vitaminer och mineraler som är utmärkt för din skalp. Lökjuice innehåller kalcium, järn, C-vitamin, folsyra, flavonoider, sulfur och antioxidanter som kan vara mycket fördelaktigt för att boosta din hårkvalitet.

Ditt hår består i huvudsak av keratin som är ett protein med högt sulfurinnehåll. I och med att lök innehåller sulfur är det ett stort plus för personer med hårproblem. Applicera lökjuicen i skalpen och massera för att stimulera cirkulationen och boosta hårtillväxten.

För att göra lökjuice ska du skala en lök och dela den i bitar som du sedan kör i en blender. Placera sedan en kökshandduk eller ostväv över en skål. Häll lökmixen i handduken och sila genom duken med en sked så att juicen samlas i skålen.

Du kan blanda lökjuicen med risvatten för att ytterligare stärka fördelarna med juicen eller så applicerar du ren lökjuice direkt på skalpen. För enklare applicering kan du hälla juicen i en sprayflaska och spraya från rot till topp. Låt den värka i 30-60 minuter och tvätta ditt hår med sulfatfritt schampo för bästa resultat.

  1. Minska på vattnet 

Vatten är viktigt för din kropp när du tränar, men det är inte alltid så bra för ditt hår. Så försök att inte blöta ned ditt hår efter träningen eller använda balsam. När du blöter ned ditt hår sprider du saltet från din svett från skalpen och ner mot topparna. Detta kan få ditt hår att torka ut och kan påverka din hårfärg.

Dessutom är balsam tänkt att reda ut och ge näring till ett rent hår. När du istället applicerar det på smutsigt, svettigt och salt hår kan det orsaka att smuts och salt binder med proteinet i ditt hår. Detta gör ditt hår torrt och skört.

  1. Skydda dina strån från solskador

Din skalp är precis lika känslig mot solen som din hud. Så när du exponerar ditt hår för de skadliga UV-strålarna bränner du inte bara skalpen utan det kan också orsaka klåda och irritation. En riktig mardröm för den som gymmar.

Om du tränar utomhus, springer eller joggar regelbundet bör du använda värmeskydd i håret för att skydda ditt huvud från solen. Detta hjälper dig att undvika de skadliga effekterna från solen och hjälper dig att bevara din hårfärg.

  1. Prova gymvänliga frisyrer och håraccessoarer 

De flesta av oss föredrar att sätta upp håret i en knut eller hästsvans när vi tränar. Men en stram frisyr som håller håret borta ur ansiktet kan ha sina nackdelar. Dina strån tenderar att brytas och gå av mer om du har snodden på samma ställe varje dag.

Så försök alternera mellan hästsvans, en lös, hög knut, vanlig fläta och inbakad fläta. Dessa frisyrer ger också håret volym efter träningen! Och istället för gummisnoddar kan du använda hårnålar eller scrunchies.

  1. Förbered ditt hår inför ett intensivt träningspass

Det kanske låter lite löjligt att hålla på och fixa håret innan ett svettigt träningspass, men det är viktigt att lägga lite tid på håret innan du drar till gymmet. Du kan, till exempel, spraya i lite torrschampo som kan absorbera svett från din skalp. Om du har lockigt eller krulligt hår kan du bära svettband eller en svettabsorberande bandana.

  1. Träna strategiskt 

Not every workout has to leave your hair drenched in salty sweat. You can always alternate between kickboxing, cardio, weight training, pilates, hot yoga and low-impact exercises. A varied fitness regime is not only more effective but you also won’t have to shampoo after every workout. 

All träning lämnar dig inte med håret drypande av salt svett. Försök att alternera mellan aktivitet som kickboxning, konditionsträning, tyngdlyftning, pilates, yoga och lågintensiva träningspass. En varierad träningsrutin är inte bara mer effektivt, det låter dig också slippa schamponera håret efter varje träningspass.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *