5 tips från mentala tränaren Hannes Mur för deltagande i extrema uthållighetslopp

Som jag nämnde i ett inlägg för ett par veckor sedan kommer jag och en partner (vars namn meddelas lite senare) med största sannolikhet att delta i det  populära GORE-TEX Transalpine Run i september. Det är för många en dröm att springa över alperna i sju dagar tillsammans med en lagkamrat, dock präglas denna dröm av extrema mentala och fysiska utmaningar.

År 2018 är första gången GORE-TEX Transalpine Run kommer att inkludera ett etapplopp designat för de mindre erfarna terränglöparna som längtar efter att ta sig an det ikoniska evenemanget. GORE-TEX Transalpine Run “RUN2” är ett helt nytt tvådagars etapplopp som sträcker sig över totalt 70 kilometer med en total stigning på 4,000 vertikalmeter.

För att ge deltagare av ”RUN2” rätt förutsättningar för att lyckas har GORE inlett ett partnerskap med en mental prestationscoach –  Hannes Mur. En person som vi deltagare kommer att få stifta närmare bekantskap med under ett Trailcamp som anordnas under midsommaren i Brixen, Italien.

Utmattning och smärta är att räkna med, men oerfarna löpare är inte alltid beredda på den mentala utmattningen de kan drabbas av under loppet. Som coach och dedikerad atlet vet Mur vad som krävs för att tävla i extrema uthållighetslopp.

För denna typen av extrema lopp lär Mur ut vikten av att förbereda sig emotionellt och att vara medveten om sin attityd, jämte den fysiska träningen. Här är hans topp fem tips för deltagarna i GORE-TEX Transalpine Run “RUN2”: 

  1. Mål och fokus: Mentala strategier, visualiseringstekniker och aktiveringsmetoder hjälper dig prestera ditt bästa och, vid behov, pressa dig förbi det du trodde var din egen gräns. 
  2. Motivation: Vad driver dig? Vad hindrar dig? För att ta dig an en utmaning taktiskt måste du inte bara känna dig själv och dina egna mönster utan du måste även medvetet kunna nyttja den kunskapen för att uppnå satta mål. Det viktigaste muskeln inom uthållighetssporter är hjärnan.
  3. Medveten närvaro: Alla atleter inom uthållighetssporter lyssnar på sin kropp, men är du medveten om vad som händer här och nu? Att reagera vid rätt tidpunkt utefter vad din kropp säger dig är en färdighet som måste övas upp. Denna förmågan är viktig för din hälsas skull i all din träning, och är oerhört viktig när du pressar dig själv till det yttersta.
  4. Att handskas med smärtan: Fall och överbelastningar sker plötsligt vid terränglöpning. Smärta som uppmanar oss att sluta kan uppkomma även utan olyckor.  Mentala tekniker kan hjälpa dig att handskas med smärtan fram till nästa kontrollstation eller till och med ända till mållinjen. Atleter på elitnivå övar på ”hologramteknik.” där de mentalt isolerar smärtan och lyfter den ur kroppen och springer jämsides med den.
  5. Vila och återhämtning: Även den bästa träningen är meningslös om du inte tillåter dig själv att återhämta dig. Återhämtningen optimerar både din fysiska och mentala hälsa.

Om GORE-TEX Transalpine Run “RUN2”

Den 14:e upplagan av GORE-TEX Transalpine Run “RUN2” kommer att innehålla ett helt nytt etapplopp, nämligen RUN2. Tanken är att ge löpare en chans att genomföra de första två av sju etapperna i GORE-TEX® Transalpine-Run. Det är ett första steg mot att i framtiden genomföra hela loppet. Den första etappen (43.7 km) för löparna från Garmisch-Partenkirchen i Tyskland (nästan 700 meter över havet) till Nassereith i Österrike, via Wettersteinbergen. Den totala stigningen under den första dagen är 2,470 vertikalmeter, där den högsta punkten uppgår till 1,868 meter. Den andra etappen är något kortare och sträcker sig från Nassereith till Imst (27.6 km) med en total stigning av 1.624 vertikalmeter.

Om Hannes Mur

Johannes Mur (mental tränare & coach) är en passionerad amatöratlet som genomfört ett flertal maraton (både asfalt och terräng) och en uthållig längdskidåkare och cyklist. Han är bland de topp-100 tränare vid Speakers Excellence och är listad i det tyska uppslagsverket. År 2009 grundande han Center for Quality of Life i Vahrn i Sydtyrolen tillsammans med sin fru. Utöver sitt arbete med atleter på elitnivå coachar han entreprenörer, lag och företagsledare på den hösta internationella nivån.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *