20 dagar kvar

Nu är det endast 20 dagar kvar tills Rotterdam Marathon och därmed återstår endast en vecka med hårda kvalitetspass innan det på allvar är dags att påbörja formtoppningen. Egentligen genomfördes den hårdaste träningen redan förra veckan och därför har vi från denna vecka gradvis påbörjat en nedtrappning av träningen.

Man brukar säga att träningen skall följa en nedtrappning per vecka enligt 80-60-40 % av den maximala mängd man kör inför ett marathon. Vår träning följer i stort sett denna nedtrappning av mängden, men den sista veckan brukar det oftast bli ännu mindre än 40 % av den maximala mängden.

Om man ser på denna veckas träning så kan man säga att det började precis lika illa som veckan innan med ett kvalitetspass på sega ben på tisdagen. Efter detta känns det dock som att jag kommit igång bättre, med en bättre löpkänsla både på kvalitetspassen och de återhämtande passen.

Detta baserar jag helt och hållet på den löpkänsla jag har. Tiderna är ännu lite sämre än vad de borde vara, men när man varit med tillräckligt länge börjar man så småningom lära sig sin kropp och dess signaler. Just nu känns det som att det bara är en tidsfråga innan jag är i form igen. Ryggen är fortsättningsvis lite väl styv för att jag skall få ut löpsteget helt och hållet. Men genom envis stretching av rygg och höfter har det börjat fungera allt bättre och nu på veckoslutet var ryggen nästan normal igen.

Ytterligare en positiv sak för tillfället är att jag inte har några andra bekymmer i kroppen för tillfället. Jag hade lite känningar i ljumskarna för några veckor sedan, men jag har inte alls känt av något den senaste veckan och det är guld värt med tanke på de sista veckornas uppladdning inför loppet. Om man jämför med samma tidpunkt inför Paris Marathon ifjol så var jag som bekant i en helt annan situation. Jag gjorde visserligen bättre tider på mina kvalitetspass, men å andra sidan hade jag enorma smärtor i ljumskarna ännu på tävlingsdagen. Det var även något som påverkade det mentala ännu på tävlingsdagen.

Nu hoppas jag att vi får vara friska de sista veckorna inför loppet, så tror jag nog att det kommer att finnas goda möjligheter att prestera bra. Om inte, så kommer det alltid nya lopp. I år har jag nämligen lovat mig själv att delta i många tävlingar under året. Både på kortare och längre sträckor. Men vi börjar alltså från Rotterdam Marathon.

Denna veckas träning:

Måndag 16.3:

Vila

Tisdag 17.3:

Intervaller 2×6 km (snittfart 3:56 och 4:02), totalt 16,7 km

Onsdag 18.3:

Återhämtande distans 17 km + styrka 60 min. (Wasa Sports Club)

Torsdag 19.3:

Backintervaller 4×420 meter i flack backe och 8×230 meter i brant backe (totalt 7 km backlöpning)+5 km i 4:08 min./km. Totalt 17,2 km löpning.

Fredag 20.3:

Morgondistans 15,6 km

Lördag 21.3:

Långpass 32,1 km, första 26 km i 4:53 min./km och sista 6 km i 4:04 min./km.

Söndag 22.3:

Återhämtande distanspass 20 km + styrka 60 min. (WSC)

Totalt 6 pass och 118,6 km löpning

Tags from the story
Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Sven

  Hej,

  Vilken tid siktar du att nå på Rotterdam marathon?

  En annan fråga. Varför har du valt att springa just Rotterdam marathon?

  Mvh
  Sven

  1. says: Benny

   Hej,

   Jag har tränat enligt ett 2:45-program under uppbyggnaden inför maratonloppet och det är också min målsättning att underskrida den tiden under denna säsong. Jag tror dock att det kan vara mer realistiskt att sikta på en tid under 2:50 i detta lopp och satsa på 2:45 i ett senare skede på säsongen. Om man håller sig frisk och skadefri brukar man ju vara i bättre löpform mot hösten.

   Rotterdam Marathon valde vi delvis på grund av att det är en snabb bana och även på grund av att vi inte varit i Rotterdam och Amsterdam tidigare. Det verkar vara två vackra städer med mycket att erbjuda vid sidan om löparupplevelsen.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *