Yoga för löpare

Idag hade jag tänkt köra ett lite hårdare löppass, men eftersom jag kände en viss ömhet i benen efter gårdagens styrkepass sköt jag på detta tills imorgon. Istället har jag tänkt köra ett yogapass hemma som alternativ träning ikväll.

Jag har redan tidigare nämnt yoga och pilates som utmärkt kompletterande träning för löpare. Detta baserar jag på egna erfarenheter från tidigare år då jag körde denna typ av träning. Tyvärr lämnade jag bort denna träningsform från programmet ifjol trots att det skulle ha gjort riktigt gott för mina ben och även för allmäntillståndet. Jag tror att det skulle vara bra för många löpare att åtminstone en gång i veckan antingen byta ut ett av de lättare passen eller, ifall man har tid, utöka träningen med ett yoga- eller pilatespass.

[pullquote]Även om denna typ av träning även bygger upp styrkan och balansen i kroppen tycker jag ändå att de största verkningarna av yogan för mig märks i andningstekniken. [/pullquote]

Även om denna typ av träning även bygger upp styrkan och balansen i kroppen tycker jag ändå att de största verkningarna för mig märks i andningstekniken. Jag tänker sällan på hur jag andas när jag sitter i jobbet. När jag springer lägger jag heller inte speciellt stor vikt vid hur jag andas. Jag märker dock att andningen ibland ligger på tok för högt upp i bröstkorgen i början av mina löppass. Detta beror troligen på att jag andats alltför ytligt under jobbdagen på grund av all stress.

När man utövar yoga, pilates eller djupstretching lägger man ett helt annat fokus på andningen än under annan typ av träning. Åtminstone på alla de yoga- och pilatespass som jag varit på under mina dar har det betonats att rätt andningsteknik är grunden för allt. Rätt andningsteknik innebär att man andas djupt och ända från magen.

Åt de som ytterligare vill fördjupa sig i andningens betydelse för löpare kan jag rekommendera boken Running on Air av Budd Coates. Nedan har jag några “klipp” om hur Yoga kan förebygga skador samt några övningar för löpare. Det finns massvis med övningar inom yogan, det är bara att söka sig fram. Detta bara som ett smakprov.

Hur är det med er andra löpare? Brukar ni vara på yoga eller pilates? Hur ofta isåfall?


Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *