Vilodagar efter maratonloppet

Det brukar i allmänhet bli åtminstone 3 dagar helt utan löpning efter ett fullföljt maratonlopp. Även om benen efter lördagens maratonlopp är i mycket bättre skick än de i allmänhet brukar vara så bör man inte förivra sig och påbörja träningen för tidigt eftersom skaderisken då ökar avsevärt. På onsdag är det tänkt att jag skall påbörja träningen igen, men jag har ännu inte bestämt mig för om det blir i form av alternativ träning eller löpning.

Oj, oj vad jag varit trött efter lördagens maratonlopp. Största boven i dramat är det faktum att jag sällan sover speciellt bra natten efter fullföljt maratonlopp. Ifjol minns jag att jag sov max 3-4 timmar natten efter Stockholm Marathon, medan jag efter Jakob Marathon inte sov en enda minut. Detta trots att jag aldrig är ut och festar numera.

Efter lördagens lopp var jag riktigt pigg och alert på kvällen. Det är en av de saker jag gillar med maratontävlingar, nämligen känslan efter att man kommit i mål. Man är så oerhört lycklig och rofylld samtidigt. Problemet är att man oftast tar med sig adrenalinkicken tills man skall gå och lägga sig, vilket leder till att det inte blir speciellt många timmar nattsömn efter ett maratonlopp.

I lördags somnade jag visserligen genast när jag lade mig, men vaknade redan kl. 4.00 på morgonen. Efter detta drack jag vatten, läste lite och sov därefter i 45 minuter innan jag vaknade igen. Ja, vad gör man en söndagsmorgon halv sex på morgonen när man inte får sömn och när frukosten öppnar först kl. 8.00? Jo, man kan t.ex. bege sig ut och upptäcka staden.

Jag begav mig därför ut på en morgonpromenad strax innan kl. 6 och gick runt nästan hela staden på drygt 2 timmar. Riktigt rofyllt att gå helt ensam i den vackra stad som Stockholm faktiskt är. Att jag även är riktigt nöjd med min insats i maratonloppet gjorde det extra trevligt att återuppleva några av de platser som vi löpte genom i maratonloppet.

Efter att jag kom tillbaka var det dags för frukost och sedan blev det shopping i några timmar innan det var dags att ta flyget tillbaka hem.

PicsArt_1370282389919
Efter maratonloppet blev det att söka efter en lämplig restaurang.

PicsArt_1370282193049
Eftersom Östermalm tydligen är för fint för pizza, fick jag “nöja” mig med något annat…

PicsArt_1370282681044
Jag vaknade väldigt tidigt och var ute på en lång morgonpromenad på söndag.

PicsArt_1370282772469
En av Stockholms många fina parker.

PicsArt_1370281984632
Jag tog även en sväng via Gamla Stan.

PicsArt_1370286512892
Jag passade på och återupplevde några av de platser vi sprang genom på maratonloppet. Det är förvånande hur lite man egentligen registrerar av omgivningen när man springer ett maratonlopp…

PicsArt_1370281840628
Hämtade en chokladcroissant och Cafe Americano innan frukosten. Bra start på dagen!

PicsArt_1370286566935
Efter frukosten var det shopping på schemat.

PicsArt_1370281769413
Jag hittade bland annat dessa intressanta löparböcker på min shoppingrunda…

PicsArt_1370281709200
…och dessa Asics skor i retrostil.

PicsArt_1370282911947
Min “hälsodiet” fortsatte på flygplatsen…

PicsArt_1370285710345
…och idag på lunchen vid Rax, men nu känner jag att det får vara nog. Två dagar med skräpmat får räcka för mig. När man kör den strikta dieten månaden innan ett maratonlopp är tanken på en pizza oerhört lockande. Men när man väl tillåter sig att äta skräpmat i obegränsade mängder märker man hur dåligt det gör för orken och humöret i allmänhet…

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Heidi

    Jag har också tänkt på hur lite man ser av omgivningen när man springer. Vi sprang förbi vårt hotell två gånger i lördags men jag missade det båda gångerna 😀

    1. says: Benny

      Ja, det var förvånande hur annorlunda allt såg ut dagen efter. Inte bara på grund av avsaknaden av publik, utan även hur annorlunda man upplever det när man springer och bara fokuserar på detta. Som tur är fick jag ju uppleva båda delarna i år. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *