Vilodagar är lika viktiga som att träna

Ibland är det en utmaning att skrapa ihop tillräckligt med motivation för att träna. Men andra gånger, som när man är riktigt fast besluten att nå ett mål eller när man känner att man måste ta igen förlorad tid, är det svårt att unna sig vilodagar. Man hör ofta att det inte är bra att träna intensivt varje dag, och vilodagar är faktiskt en av de viktigaste delarna i att träna effektivt. Det ger vår kropp tid att återhämta sig.

Många tränar enligt program som innehåller långa perioder av påfrestning på kroppen eller oacceptabla mängder stress, och det kan leda till utmattning. Träning, speciellt motståndsträning, bryter ner musklerna. När man vilar låter man muskler, nerver, skelett och bindväv att läka. Processen kräver också mat, vatten och sömn.

Under den djupa REM-sömnen ökar kroppens produktion av tillväxthormon, vilket hjälper till vid reparation och uppbyggnad av muskler efter träning. Om ditt mål är att bygga muskler, men du inte får tillräckligt med regelbunden sömn, kommer din produktion av tillväxthormon att påverkas negativt och du kommer inte få lika bra resultat för din ansträngning.

Avslappning och underhållning

Det är alltså så att både träning och avslappning faktiskt är lika viktigt för hälsan. Vi behöver varva ner och vila och få ordentligt med sömn för att må bra. Många slappnar av med spel på casino online, särskilt med spelautomater eftersom det finns så många olika att välja mellan och att det går så snabbt och smidigt att spela. Andra väljer att se filmer eller serier, eller finner avslappning i att spela olika typer av datorspel.

Det rekommenderas att vuxna utför 150 minuters intensiv träning per vecka. När det gäller styrketräning är det vanligast att man tränar varje större muskelgrupp två eller tre dagar per vecka, och lämnar minst 48 timmar för återhämtning mellan varje gång du tränar samma muskler. Man bör ha minst en vilodag innan man jobbar hårt med samma muskelgrupp igen. Den allmänna regeln är att det krävs minst 48 timmar att återhämta sig, men man uppnår inte full återhämtning förrän efter 72 till 96 timmar.

Symtom på överansträngning

När den fysiska stressen är för hög för kroppen kan det leda till skador relaterade till överansträngning, såsom stressfrakturer och ledsmärta. Vi hör ofta om de viktiga hälsofördelarna med motion och de negativa biverkningarna av inaktivitet. Det är inte lika vanligt att höra om varför vi också behöver låta våra kroppar vila. Ja, det är viktigt att införliva små rörelser hela dagen, men högintensiva träningspass bör inte vara en daglig förekomst.

När man ofta utför tung träning utan ordentlig vila och återhämtning, kan man uppleva nedsatt prestanda, trötthet, förändrade hormonnivåer, dåliga sömnmönster, reproduktionsstörningar, nedsatt immunsystem, aptitlöshet och humörsvängningar.

Olika faktorer såsom intensiteten i träningspasset, den totala volymen av din veckoträning, din träningserfarenhet och din ålder kommer alla att påverka den tid du behöver till att vila. Det gäller då att låta musklerna vila tillräckligt länge för att återhämta sig fullt ut, men inte så länge att du förlorar vinsterna med träningen. Så försök att planera din träning för att ge dig själv den bäst möjliga förutsättningen för att läka.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *