Varför jag springer

Jag skulle ljuga om jag påstod att det alltid är roligt att springa. Särskilt dagar som idag under min länk på 15,6 km när benen kändes mer eller mindre som betong kan man ibland fråga sig om det är värt det.

Inte alltför sällan möter jag på människor som frågar mig om det är värt att lägga ner så mycket tid på träning. Eftersom det alltid har varit en självklarhet för mig med träning för att må bra både i jobb och privat har jag inte behövt någon större betänketid för svaret. Redan långt innan jag fick några målsättningar med löpningen var en daglig länk innan eller efter jobbet en så naturlig del av min vardag att jag inte ens reflekterade över det.

Jag har nog haft perioder då jag låtit jobbstressen ta över och helt enkelt lämnat bort träningen och har under dessa perioder märkt hur negativ inverkan det har på humöret och orken. Efter en jobbdag är jag i regel mycket lättirriterad och trött, något som ändrar direkt efter att jag fått röra på mig lite.

Som jag nämnde i mitt första inlägg är det just det faktum att jag mår så bra av det en av de största orsakerna till att jag springer. Om det dock endast var av hälsomässiga orsaker som jag springer skulle jag säkert träna betydligt mindre. Att slita på kroppen alltför mycket behöver inte nödvändigtvis vara mer hälsosamt än att träna väldigt lite. Men som jag brukar säga, om min träning inte leder till att jag lever längre så åtminstone leder det till mer livskvalitet.

Redan det faktum att jag är pigg som en mört på kvällarna efter min träning är belöning nog, men den största belöningen av alla kommer trots allt efter en period av hård träning när allt bara släpper. Jag kan inte komma på någon mycket skönare känsla än den när man flyger fram på lätta ben under sina länkar. Det är en nästan meditativ upplevelse som jag unnar alla som äger två ben.

Nu har jag dock en bit fram till detta och denna vecka kommer säkert att bli en riktigt tuff upplevelse med mycket slit. Men om jag klarar denna vecka helskinnad vet jag att belöning väntar bakom hörnet med många trevliga löparupplevelser redan efter ett par veckor.

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Bennysjo

      Nej, den har jag inte fått. Har funderat på att lägga in “autoapprove” i mitt diskussionsforum så att man genast ser det man kommenterat.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *