Varför du behöver en luftrenare till ditt hem

Varför du behöver en luftrenare till ditt hem

En luftrenare kan hjälpa till att bekämpa inomhusföroreningar och skapa en hälsosammare livsmiljö – speciellt nu i pollentider. Här tar jag fram några skäl till varför du behöver en luftrenare till ditt hem.

Jag har nyligen skaffat en luftrenare av typen Dyson Purifier Hot + Cool. Detta är ingen av de billigaste luftrenarna på marknaden, men utifrån mina efterforskningar är det en av de mest avancerade och bästa på marknaden. Det som jag speciellt gillar med denna luftrenare är att den är högteknologiskt med sin möjlighet att övervaka och koppla upp enheten till mobilen.

Den har även en skärm på luftrenaren där du i realtid kan följa med hur luftkvaliteten ändras – huruvida den är bra eller dålig. Sedan vi införskaffade luftrenaren för några veckor sedan tycker jag mig märka skillnader t.o.m. i hur jag sover. Jag vaknar upp mer fräsch och mår bättre än tidigare. Längre ner tar jag fram fördelarna med en luftrenare och vad du bör tänka på när du köper en till ditt hem.

Vad är en luftrenare?

En luftrenare är en enhet som tar itu med luftföroreningar inomhus genom att avlägsna föroreningar från luften i ett rum. Den fungerar i princip som en dammsugare för din luft, drar in smutsig luft, filtrerar bort föroreningar och släpper ut renare luft tillbaka i rummet.

Det finns två huvudtyper av luftrenare:

  • Filterbaserade luftrenare: Dessa är den vanligaste typen. De använder ett eller flera filter, t.ex. HEPA-filter eller kolfilter, för att fånga upp damm, pollen, mjäll från husdjur, rök och andra luftburna partiklar.
  • Aktiva renare: Dessa använder tekniker som ultraviolett (UV) ljus eller jonisering för att döda bakterier och virus eller för att elektriskt ladda partiklar så att de lättare fastnar i filtren.
olika typer av luftrenare

Som du kan se ovan i exemplet från Dyson finns många olika luftrenare. Vår luftrenare har både värmande och kylande effekt, men det finns även många andra funktioner att ta i beaktande. Bland annat storleken på rummet är en av dessa.

Varför man behöver en luftrenare till hemmet

Det finns många orsaker till att det är en bra idé att införskaffa en luftrenare till ditt hem.

  1. Lindring av allergier och astma: Luftrenare med HEPA-filter fångar upp allergener som damm, pollen, mjäll från husdjur och mögelsporer som kan utlösa allergi- och astmasymtom [Healthline do air purifiers work].
  2. Minskad exponering för gifter: Många hushållsartiklar och rengöringsprodukter avger flyktiga organiska föreningar (VOC) som kan irritera andningsorganen. Luftrenare med aktivt kolfilter kan hjälpa till att avlägsna dessa.
  3. Bättre övergripande luftkvalitet: Rök från skogsbränder, passiv rökning och föroreningar utomhus kan ibland sippra in i våra hem. Luftrenare kan hjälpa till att avlägsna dessa partiklar för renare luft.
  4. Färre lukter: Matos, mjäll från husdjur och till och med kvardröjande möglig källarlukt kan fångas upp av luftrenare, så att ditt hem luktar fräschare.

Även om luftrenare kanske inte är nödvändiga för alla, kan de ge märkbara fördelar för personer med allergier, andningsproblem eller oro för inomhusluftens kvalitet.

Att tänka på när man köper en luftrenare

För oss som bor på Malta var det förutom luftrening viktigt även med temperaturreglering när vi funderade på vilken luftrenare vi skulle införskaffa. Med Dyson Hot+Cool finns det möjlighet att under sommarhalvåret få in kallare luft till hemmet, samtidigt som man renar luften.

Vi har också sedan tidigare Dysons dammsugare i hemmet, så därför är vi bekant med deras högteknologiska produkter och vet att märket går att lita på. Det gäller även allt från kundservice till teknologi.

Men som nämnt är det en rätt dyr luftrenare och det finns även många andra bra alternativ på marknaden. Bland dessa finns bland annat luftrenare som rekommenderas av astma- och allergiförbundet som jag listat på min andra sajt Nya Lanseringar.

Här är några viktiga faktorer att tänka på när du köper en luftrenare till ditt hem:

Rummets storlek

Luftrenare är klassade för storleken på det rum de effektivt kan rengöra. Du bör välja en luftrenare med en Clean Air Delivery Rate (CADR) som är tillräckligt hög för det rum du planerar att använda den i. CADR mäter volymen ren luft som produceras av luftrenaren på dess högsta hastighetsinställning.

Vilken typ av föroreningar du vill komma åt

Varför du behöver en luftrenare till ditt hem

Olika luftrenare är bättre på att ta bort olika typer av föroreningar. HEPA-filter är effektiva för att fånga upp allergener som damm, pollen, mjäll från husdjur och mögelsporer. Aktivt kolfilter kan hjälpa till att avlägsna gaser och kemikalier, t.ex. flyktiga organiska föreningar (VOC) som avges av många hushållsprodukter och rengöringsmedel.

Det är något vi märkt inte minst när vi använder parfymer och hårspray. Vid användning parfymer med hög halt av parfymolja som t.ex. Profumum Roma ger det inte utslag som dålig luftkvalitet (VOC), medan parfymer från bland annat Byredo ger utslag som dålig luft på VOC-skalan.

Användning av hårspray ger alltid utslag som dålig inomhusluft på VOC-skalan.

Vissa luftrenare har även UV-ljus eller joniseringsteknik för att döda bakterier och virus.

Ljudnivå

Luftrenare kan generera buller, särskilt vid högre inställningar. Om du planerar att använda luftrenaren i ett sovrum vill du välja en modell som fungerar tyst. Den luftrenare som vi har är väldigt tyst och fungerar bra att sova med eller att ha på medan man t.ex. kollar film.

Energieffektivitet

Leta efter en luftrenare med Energy Star-certifiering, vilket innebär att den uppfyller strikta energieffektivitetsstandarder. Detta är viktigt inte minst om man vill spara el.

Kostnader för underhåll

Tänk på kostnaden för att byta filter. HEPA-filter behöver vanligtvis bytas ut var 6:e till 12:e månad, beroende på luftkvaliteten i ditt hem och hur ofta du använder luftrenaren. Det är också värt att tänka på hur enkelt det är att få tag på dessa filter. Hos märken som Electrolux och Dyson är det väldigt enkelt att hitta passande filter, medan det för billiga märken kan vara mer utmanande.

Detta är även en sak som du bör väga in i totalkostnaden när du införskaffar en luftrenare.

Särskilda funktioner

Vissa luftrenare erbjuder ytterligare funktioner, t.ex. luftkvalitetssensorer, automatiska timers och smartphone-anslutning. Bestäm vilka funktioner som är viktiga för dig och ta hänsyn till dem i ditt beslut.

Ytterligare tips för att välja en luftrenare:

Det kan också vara en bra idé att läsa på recensioner från ansedda källor innan du köper en luftrenare. Framförallt skulle jag läsa vad andra användare skrivit om luftrenare innan jag köper eftersom produkttestare ofta har en bedömning som kan vara påverkad av faktorer som vilken ersättning man får och ifall man fått gratisexemplar för att testa.

En annan viktig sak att ta i beaktande är den garanti som tillverkaren erbjuder eftersom all elektronik kan ha defekter.

Det är också bra att se till att skaffa en luftrenare som är lätt att använda och underhålla. Det är inte alla märken som erbjuder t.ex. svensk manual, så därför kan detta även vara en sak som kan vara bra att beakta innan du skaffar luftrenare.

Sammanfattning –

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *