Utvärdering av kosttillskottet CurraNZ™

Nu har jag snart använt två månadsdoser av kosttillskottet CurraNZ™, som jag skrev om tidigare här på bloggen och det har blivit dags att utvärdera effekterna. När man utvärderar ett kosttillskott vill man gärna jämföra det med vad det i beskrivningen av produkten i fråga står att den skall tillföra. Då det gäller idrottsprestationen var jag speciellt intresserad av i vilken grad denna faktiskt har någon inverkan på de påstådda verkningarna som förbättring av musklernas återhämtningsförmåga och ökad uthållighet.

Som upprepning har jag nedan kopierat beskrivningen av CurraNZ från Hälsorutans hemsida, företaget jag samarbetat med för att utvärdera effekterna. Här är beskrivningen:

Nya Zeeländska svartavinbär är de bär i världen som har mest antocyaniner och antioxidationsmedel i sig. CurraNZ består av koncentrerat extrakt från bärens skal, det krävs 2500 bär för att producera 30 kapslar.

Forskningsstudier av CurraNZ från två olika universitet på elitidrottare inom cykling, löpning och fotboll har visat på att:
• Fettförbränningen ökar med upp till 24% under träning
• Kroppens förmåga att hantera och minimera mjölksyra produktion förbättras avsevärt
• Ökad uthållighet vid längre träningspass och tävlingar
• Klar förbättring av musklernas återhämtningsförmåga

Det finns även andra dokumenterade hälsofördelar med CurraNZ:
• Antocyaninerna är inflammationshämmande
• Innehåller kraftfulla antioxidanter som hjälper mot oxidativ stress
• Initiala tester visar också samma positiva hälsoeffekter som blåbärsextrakt

På CurraNZ egen hemsida finns även en del uthållighetsidrottare som berättar om sina erfarenheter från användningen av preparatet. Som jag konstaterade tidigare är dock flera av dessa idrottare så kallade ambassadörer och därmed betalda användare av produkten och därför kan det vara svårt att veta om de faktiskt berättar sin ärliga åsikt. Man kan ju naturligtvis inte utesluta effekterna trots att idrottarna är sponsrade, men sannolikheten är ju inte speciellt stor att de pratar illa om preparatet ifall de får pengar för att använda det.

Det får mig också att gå över till nästa fråga då det gäller att utvärdera ett kosttillskott. Hur gör man egentligen för att utvärdera effekterna av ett kosttillskott?

Det finns visserligen undersökningar som man hänvisar till på CurraNZ hemsida som visar på övertygande resultat på just ovannämnda effekter. Men att utifrån egna erfarenheter utvärdera en kosttillskott är betydligt svårare.

Då det gäller idrottsprestationer och allmänt välmående påverkar ju det mesta som man gör under ett dygn. Under de två månader som jag testat effekterna av CurraNZ känner jag nog att jag gått framåt rejält resultatmässigt och att återhämtningen varit på en god nivå. Jag har också lyckats hålla mig frisk under tiden för testandet av produkten.

Att tillskriva ett enskilt kosttillskott dessa effekter är dock svårt. Sedan början av året har jag skärpt mig på många punkter gällande levernet. Jag har sovit betydligt mer än vanligt och även varit noggrannare med stretching och även då det gäller kosthållningen i övrigt har jag försökt att få i mig högklassiga råvaror samt för idrottare viktiga näringsämnen. Jag har speciellt sett till att få i mig mycket kollagenrika livsmedel som spenat, broccoli och morötter.

Med andra ord har jag levt med större fokus och i en mer stressfri tillvaro än på evigheter. Sådana saker har en tendens att påverka välmåendet oavsett vilka kosttillskott man använder sig av. De dagar då jag “fuskat” med kosten och sömnen, som t.ex. under vissa veckoslut, har jag mått precis lika illa som förut. Men det är också en del av strategin för att orka leva ett hälsosamt liv inne i veckorna. Att unna sig lite av “livets goda syndigheter” ibland.

För att sammanfatta mina erfarenheter är jag alltså inte den ultimata testpersonen för ett kosttillskott. Speciellt inte i detta skede av livet när jag även i övrigt ändrat mina levnadsvanor rätt rejält. Jag har inte läst undersökningsresultaten gällande CurraNZ i detalj för att kunna utreda på vilket sätt man fått fram sina resultat. Hur har testpersonerna levt sina liv innan och under själva testperioden. Hur har man tränat?

Med det sagt så tror jag nog att denna produkt kan vara nyttigare än många andra kosttillskott som finns på marknaden och att verkningarna därför kan vara goda på allmäntillståndet och därmed även på idrottsprestationen. Antocyaniner och antioxidationsmedel är ju ämnen som man även försöker få sig genom den dagliga kosten för att motverka de dagliga skadeverkningar som man utsätter kroppen för.

Det faktum att det i dessa kapslar finns en stor koncentration av dessa ämnen gör att man tror på kosttillskottet. Åtminstone borde det inte vara skadligt för kroppen. Något som inte kan sägas om många andra kosttillskott som människor stoppar i sig. Det är ju nämligen svårt att veta när man överdoserar av vissa näringsämnen och inte, även för den som tränar hårt.

Som summering kan jag alltså inte säga i vilken grad CurraNZ påverkat mitt allmäntillstånd och min idrottsprestation. Det faktum att jag igår körde ett av mina bättre tempopass någonsin kan ju naturligtvis bero på kosttillskottet… eller något helt annat. Ni läsare är säkert lika bra på att avgöra effekterna som jag själv. 🙂

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *