USA-etta lanseras i Sverige lagom till löparsäsongen

brooks lanseras i Sverige

Trots populariteten i hemlandet USA är det få som känner till Brooks och deras utbud av löparskor i Sverige. Nu blir det ändring på det när några av landets största sportkedjor tar in skorna i sitt utbud.

Efter en smyglansering under hösten på kedjor som Löplabbet, Runners’ Store och Gå & Löpkliniken tar löparspecialisten Brooks nu nästa steg på den svenska marknaden. Lagom till löparsäsongen börjar skorna även säljas på Stadium och Intersport.

Brooks, med rötter som sträcker sig till början av 1900-talet, har under de senaste 20 åren tagit stora kliv på den amerikanska marknaden. Efter flera år som det bäst säljande varumärket i specialistbutiker blev Brooks förra året nummer ett på löparskor även i den breda sporthandeln före varumärken som Nike och Asics.

För dem som följt Brooks under lång tid är det här egentligen ingen överraskning. När nuvarande VD:n Jim Weber tillträdde i början av 2000-talet beslutade Brooks att kliva ur andra produktkategorier och satsa helhjärtat på löparskor och löparkläder. Sedan dess har tillväxten pekat stadigt uppåt och under 2018 ökade vi med över 20 procent i flera europeiska länder, säger Erik Nystedt, vd för Brooks Scandinavia AB.

I hemlandet USA är Brooks välkända för sin filosofi Run Happy som handlar om att alla kan hitta glädjen i löpning och att man ska springa för att det är kul, inte för att man måste. Run Happy genomsyrar även Brooks produktlinje. Trots att varumärket enbart har fokus på löpning och vinner utmärkelser på löpande band – nu senast prestigefyllda Runner’s World Editor’s Choice för modellerna Ghost 11 och Caldera 2 – är det inte ett varumärke endast för löpare som springer fort och mycket. Brooks handlar om löpning på alla nivåer och om att låta varje enskild löpare känna glädje i sin löpning.

Vi vill inspirera folk att springa och vara aktiva på sina villkor. Brooks riktar sig till alla som springer och jag tror att det är just det som ligger bakom våra framgångar, säger Erik Nystedt.

En av Brooks framgångsrikaste modeller är trotjänaren Adrenaline GTS som lanserades redan 1994. Ständigt uppdaterad, nu senast med teknologin Guide Rails 2.0, är det en favorit som många löpare köper igen och igen när de gamla skorna slitits ut.

Guide Rails passar väl in i vår filosofi om att låta löparen själv bestämma hur man springer. Traditionellt har stabiliseringsteknologier utgått från en korrigering av löpsteget. Guide Rails korrigerar inte steget utan bygger på ett system som bara aktiveras om kroppen behöver det, säger Erik Nystedt.

Hos Stadium kommer Brooks löparskor och -kläder att finnas tillgängliga i kedjans webbshop och i butiker över hela landet medan Intersport kommer att sälja produkterna i sina sex största butiker samt i sin webbshop. Bland skomodellerna märks Glycerin 16Ghost 11Adrenaline GTS 19 och Levitate 2 och på klädsidan släpper Brooks bland annat Canopy JacketGreenlight Tight och sport-BH:n Juno.

Det som verkligen sticker ut är skornas passform och teknologier som minskar slitage och belastning. Det är fortfarande alldeles för många knäskador inom löpningen men det är på väg att ändras och där skulle jag nog säga att Brooks leder utvecklingen, säger Erik Nystedt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *